© Eddy Meulemans

© Eddy Meulemans

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Fietsende pastoor: "Dit is de kortste weg naar het kerkhof"

Achttien jaar nadat pastoor Leon Mariën (78) in Arendonk voor het eerst mee op straat kwam om te betogen voor een veilig fietspad naar Ravels, is het eindelijk zover: maandag starten de werken.

Eddy Meulemans

De ‘fietsende pastoor' rijdt elke dag over het smalle moordstrookje langs de N118 Arendonk-Ravels naar rusthuis De Hoge Heide, waar hij werkt als vrijwillig aalmoezenier. “Waarom? Omdat dit de kortste weg naar het kerkhof is”, zegt priester Mariën met een kwinkslag. “Eigenlijk riskeer ik hier elke dag mijn leven, want deze lange rechte weg door de bossen is echt wel gevaarlijk voor fietsers. Hier wordt hard gereden. En de auto’s en vrachtwagens razen vaak rakelings langs je benen.”

De voorbije achttien jaar nam de Arendonkse aalmoezenier drie keer deel aan een protestactie in de buurt, samen met de buurtbewoners en de scholieren van het Sint-Claracollege. Na elke betoging beloofden de lokale politici dat het fietspad er “zeer snel” zou komen. Toch werd het project jaar na jaar uitgesteld. Eerst wilde het gemeentebestuur zelf niet, later weer wel, maar dan doken er tal van kleine en grote problemen op met de onteigeningen en de bouwvergunning.

Nu is eindelijk alles in orde. De kranen en bulldozers van aannemer Ambaro uit Kasterlee komen maandag ter plaatse.

Lees het hele verhaal zaterdag in uw krant.

MEER OVER

Meer nieuws uit de Kempen

citta Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio