Beste molen van België krijgt staartster

Print

De ster schittert hoog en droog: 37 meter boven de begane grond. Foto: ema

Ravels / Arendonk - De brandweer van Arendonk moest zaterdag uitrukken voor een noodopdracht in Weelde. Daar wilden de lokale molenaars een kerstster op de dorpsmolen bevestigen, maar hun armen waren niet lang genoeg.

Normaal zouden de brandweermannen van Ravels langskomen om de kerstster op de wieken te monteren, maar hun ladderwagen bleek tijdelijk defect. Daarom werden de collega’s uit buurgemeente Arendonk opgetrommeld. Zij slaagden erin om de 27 meter lange staartster snel en stevig vast te maken aan het uiterste uiteinde van de hoogste wiek.

“Ze moesten hun ladder helemaal uitschuiven, want de hoogste tip van de wiek bevindt zich maar liefst 37 meter boven de grond”, zegt molenaar Geerard Leemans (74), voorzitter van molenkring Arbeid Adelt. 

De molen van Weelde is een historische stellingmolen uit 1850. Hoewel hij intussen al 164 jaar oud is, is de molen nog in perfecte conditie. “Tweemaal per week wordt hier nog echt gemalen”, zegt Geerard. “Met het ambachtelijk gemalen graan bakt bakker Koen Dilen in Ravels zijn ‘molenbrood’. Maar ons graan wordt ook gebruikt om er bier mee te brouwen: de Ravelse Blonde, het officiële dorpsbier van Ravels. Onze molen is de actiefste toeristische molen van heel België. Nergens wordt er nog zo veel graan gemalen als hier in Weelde, zo’n 40 ton per jaar.” 

In en rond de molen van Weelde vond zaterdag een groot volksfeest plaats, waarbij de molenaars trakteerden op versgebakken wafels. “Negen volle emmers deeg hebben we bereid”, zegt Geerard trots. “Alles samen gaat het om 20 kilo bloem, 20 kilo boter, 20 kilo suiker en 60 eieren.” 

Molenkring Arbeid Adelt telt vandaag negen gediplomeerde molenaars. “En er zijn er nog drie in opleiding”, zegt Geerard. “Wat je zoal moet kunnen om molenaar te worden? De cursus omvat twaalf lessen en gaat onder meer over weer en wind, de mechaniek van een molen, de verschillende graansoorten en restauratietechnieken.” 

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio