Retiese fans Front 242 organiseren zelf optreden van hun jeugdidolen

Print

“In minder dan twee maanden was alles geregeld”, zeggen de zeven vrienden uit Retie, die zich verenigden in vzw Dark Balloon. Foto: ema

Retie - Hoe kun je ervoor zorgen dat je je allergrootste jeugdidolen nog eens live kan zien optreden, en liefst nog dicht bij huis? Heel simpel, door het concert zelf te organiseren. Zo hebben zeven vrienden in Retie het aangepakt. En het is hen nog wonderwel gelukt ook.

Front 242, misschien wel de meest legendarische Belgische new-waveband van de jaren ‘80, komt volgende maand naar Retie voor een exclusief optreden in zaal Den Dries. Het concert wordt georganiseerd door zeven jonge veertigers uit Retie, die speciaal voor dit ene optreden een nieuwe vzw hebben opgericht. “Front 242 is dé groep van onze jeugd. Het waren destijds onze Goden”, zegt Bart Van Herck (43) uit Retie, die stamt uit de tijd dat de helft van de jeugd in het zwart gekleed was en zijn haar recht op het hoofd had staan.

Het bekendste nummer van Front 242 is ‘No shuffle’. Het werd indertijd amper gedraaid op de radio, omdat de sound te ruig en te alternatief was, maar groeide wel uit tot een internationale culthit. “In onze tijd ging er geen fuif voorbij zonder dat het nummer gespeeld werd, al moesten we daar soms wel tot 3 uur voor ‘zagen’ bij de dj”, zegt Bart. “Front 242 was zijn tijd ver vooruit. Samen met het Duitse DAF worden zij algemeen beschouwd als de grondleggers van de latere techno. Zij waren wereldwijd de allereersten die in hun muziek elektronische beats introduceerden.”

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio