Inwoner van Arendonk kent eenvoudige oplossing voor giftig asbestafval

Print

"Het inademen van één enkel asbestvezeltje is al genoeg om er later longkanker van te krijgen", zegt Iwein Smets, hier bij de asbestcontainer in het recyclagepark van Arendonk. Foto: Eddy Meulemans

Arendonk - Een inwoner van Arendonk maakt zich grote zorgen over de gezondheid van de werknemers en bezoekers in het containerpark, waar elke dag open en bloot oude asbestplaten in een gewone ijzeren afvalbak worden gegooid. Zijn oplossing: de platen inpakken met plastic folie.

In Arendonk kan vandaag iedereen zomaar met een aanhangwagen vol asbesthoudende golfplaten het afvalbakkenpark binnenrijden en daar het giftig goedje vrolijk in een open container keilen. “Nochtans is het inademen van één enkel asbestvezeltje al genoeg om er later longkanker van te krijgen”, zegt Iwein Smets (45), die zichzelf een ‘wakkere burger’ noemt.

Om alle risico’s uit te sluiten moet er een aparte ruimte worden gecreëerd, waar het asbestafval behandeld wordt door gespecialiseerde mensen, uitgerust met beschermende pakken, handschoenen, masker en stofbril. In afwachting stelt Iwein een voorlopige oplossing voor, zoals in Tongeren. “Daar wordt aan de mensen gevraagd om de golfplaten nat te maken, zodat er geen giftige stofdeeltjes kunnen opwaaien, en de platen in te pakken met een grote plastic folie.”

Lees het volledige artikel in Gazet van Antwerpen van 20 oktober 2014.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio