© ema

Unieke 'privaat-publieke samenwerking' is win-win voor iedereen

Buurtbewoners en gemeente knappen samen speelplein op

Het speelplein van de Middenakkers in Schoonbroek wordt vandaag op een unieke manier opgeknapt: de werken worden er uitgevoerd door een ‘samenwerkend vennootschap’ van buurtbewoners en gemeentewerkers. Buurt en overheid slaan letterlijk de handen in elkaar.

Eddy Meulemans

“We hebben met de bewoners afgesproken dat wij de dode bomen kappen en het snoeiwerk voor onze rekening nemen en dat zij alles opruimen”, zegt schepen van Groenvoorzieningen Fonny Matthijs (Nieuw Retie). “Iedereen vaart er wel bij: onze werkmannen hebben minder werk en de buurtbewoners hebben al meteen een mooie houtvoorraad voor het feest van Sint-Maarten.”

Elk jaar op 11 november worden overal in Retie brandstapels opgericht. Rond de Sint-Maartenvuren komen kinderen en volwassenen ’s avonds per buurt bijeen om samen te zingen en te kletsen, met hapjes en overvloedige drank, vooral bier en jenever.

"Of wij onszelf beschouwen als goedkope arbeidskrachten? Nee, zeker niet", zegt buurtbewoner Kurt Meeus (35). "We zijn blij dat ons pleintje en het bos ernaast een opknapbeurt krijgen en dat wij de takken en het andere houtafval mogen gebruiken voor Sinte-Mette. Toen wij zelf nog jong waren, probeerden we met de andere kinderen uit de buurt ook altijd de hoogste houtstapel van Retie te maken. (lacht) Dat is ook nu onze ambitie."

Ook Bart Sneyers van de technische dienst van Retie is blij met de 'publiek-private samenwerking' in het kerkdorp Schoonbroek. "Iedereen werkt vol overgave mee", bevestigt hij. "Door de werken samen met de bewoners en hun kinderen uit te voeren is de betrokkenheid ook veel groter. De mensen zullen nu vast meer zorg dragen voor het speelplein en het speelbos in hun wijk, zodat alles netjes blijft."

Koude-neuzenfeestje

In de Middenakkers, Slimakkers en Hoogakkers wonen vooral jonge gezinnen. "We hangen met de buurt goed aan elkaar", zegt buurtbewoner Kurt. "Zo organiseren we twee keer per jaar, met de hele wijk, een groot buurtfeest: een barbecue in de zomer en een koude-neuzenfeestje in de winter."

Het speelplein in Schoonbroek is overigens een van de drukst bezochte pleintjes van heel Retie. "Op het pleintje hebben we behalve twee speeltuigen met een klimrek en een wip nu ook nog een pingpongtafel en een voetbalgoal bijgezet", zegt schepen Fonny Matthijs. "In het aanpalende bos kunnen de kinderen kampen bouwen en zich uitleven op een crossparcours."

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio