'Nen Aap' van 8 graden is het derde meesterwerk van bierbrouwer Ken Naessens

Print

Ken Naessens toont met trots hoe 'Nen Aap' geschonken moet worden. Foto: Erik Maes

Schoten - 'Nen Aap’ is na het succes van het Schotens Lekske en het Mateke het derde bier van thuisbrouwerij De Vierkante Meter. Met deze nieuwste creatie wil bierbrouwer Ken Naessens liefhebbers van ‘stout’ kennis laten maken met ambachtelijk gemaakte bieren.

Ken Naessens kwam in 2014 in contact met zijn oude schoolkameraad en muzikant Kris Strybos, die graag zelf eens een biertje wilde brouwen. Het duo ging prompt aan de slag en behaalde op de brouwlandbierlandcompetitie 2015 de tweede plaats op een totaal van 122 recepten. Met een nieuw succes in het achterhoofd trok Naessens naar brouwerij Bryggja Brewery in Moerkerke bij Damme, waar hij zelf mee de eerste 500 liter brouwde.

Tijdens Schoten proeft werd ‘Nen Aap’ op de zaterdagmarkt gelanceerd en door kenners gesmaakt als ‘33 cl recht voor de raap’. Vanaf juni zal 'Nen Aap' in café De Gilde geschonken worden als bier van de maand, al kunnen liefhebbers die niet zolang meer kunnen wachten nu ook al terecht bij de Wijnegemse Drankenhal en bierhandelaar De Kroon in Wijnegem.

Naessens heeft intussen niet stilgezeten en nog twee andere recepten uitgewerkt. Het donker Lekske, een variante op het Lekske, is het vierde bier dat nu volop aan het rijpen is. ‘Het Kamerotje’ wordt het vijfde bier dat Naessens samen met zijn met zijn tweede zoon Lennert uitgewerkt heeft en de opvolger is van het Mateke dat hij eerder samenstelde met zijn eerste zoon Matthias. De eerste 1000 liter zijn gebrouwd bij brouwerij De Graal in Brakel en zijn volop aan het rijpen.  

Naessens, die zopas 45 jaar werd, heeft nu vijf bieren op zijn palmares staan en organiseert tijdens het braderijweekend op 25 en 26 juni een bierproeverij. Plaats van afspraak is in zaaltje Gelmelen waar tijdens de Scheldeprijs ‘Lupulus’ uit de Ardennen geproefd kon worden maar dat weekend specifiek voorbehouden is voor vijf Schotense topbieren. Voor enige logistieke hulp kan Naessens altijd rekenen op zijn buurman Koen Van Ginneken die eerder de proeverij van het Mateke organiseerde en er rotsvast van overtuigd is dat ook deze drie nieuwe bieren in de smaak zullen vallen.

Meer informatie vindt u op deze Facbookpagina.

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio