"Het Leonardusorgel heeft haar grandeur en majestueuze klanken terug"

Print

Organisten Gretel Beyers en Emmanuel Van Kerckhoven mochten het gerestaureerde orgel voor het eerst bespelen. Foto: Ignace de Corswarem

Brecht - Dankzij de negen Liefhebbers van het Leonardusorgel wordt de Kathedraal van de Heide, sinds lange tijd, opnieuw gevuld met hemelse klanken. Anderhalf jaar is er aan de restauratie van het kerkorgel gewerkt. Organist Emmanuel Van Kerckhoven, die onder meer in de Antwerpse Carolus Borromeuskerk speelt, had zaterdag de eer om het orgel in primeur in te spelen.

"Het orgel heeft haar grandeur en majestueuze klanken terug", stelde voorzitter Jos Van Gastel van de kerkfabriek Sint-Leonardus na afloop van het inhuldigingsconcert.  Hij is een van de negen Liefhebbers van het Leonardusorgel, samen met Laurent Bassez, Ignace de Corswarem, Anton De Preter, Jef Donckers, Louis Gabriëls, Leo Nicolaï, Luc Stoffels en Filip Gilbergen.

"Ik ben heel gelukkig, het was een prachtig concert. Wat het project nog mooier maakt, is het feit dat het door de hele gemeenschap is gedragen. In totaal hebben we 38.490 euro verzameld bij sponsors en inwoners", stelde Vangilbergen, voorzitter van de Liefhebbers van het Leonardusorgel. Ook burgemeester Luc Aerts (CD&V) loofde deze manier van werken.

Met handen en voeten
Het was de Nederlandse orgelbouwer René Nijsse die het Leonardusorgel haar grandeur heeft teruggegeven. Met veel verve kwam hij graag uitleggen wat hij precies heeft gedaan en hoe het orgel eigenlijk werkt. "Het orgel is een uniek instrument, te bespelen met twee handen en twee voeten. Het is eigenlijk zowel een toets- als een blaasinstrument", zo benadrukte hij.

Al sinds 1793 weerklonk het orgel in de 'Kathedraal van de Heide', dat in 1936 compleet is heropgebouwd,  maar sinds een tiental jaar was het stil in de kerk. Afgelopen weekend kreeg Emmanuel Van Kerckhoven, die vaste organist is in de Antwerpse Carolus Borromeus- en de Sint-Norbertuskerk,  de grote eer om het gerestaureerde orgel voor het eerst opnieuw te bespelen. "Ik hou wel van dit soort romantische orgels, de grote pijpen brengen warme klanken voort. Het Leonardusorgel heeft nog pijpwerk uit de achttiende eeuw", reageerde Van Kerckhoven opgetogen. " Je kunt hiermee ook een symfonisch orkest imiteren." En van dat genre houdt ook organiste Gretel Beyers. "Ik speel graag Bach en barok, maar symfonisch is het leukere genre", bekende ze.

Opzet is nu dat het orgel zo veel mogelijk bespeeld zal worden. Eénmaal per maand zal  een misviering opgeluisterd worden met orgelmuziek. Muzikanten zullen de kans krijgen om het orgel te bespelen. Het zal ook ter beschikking staan voor studenten van de muziekscholen in de regio. En elk jaar zal er minstens één concert georganiseerd worden.

 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio