"Niet met expo's, wel met verhalen hou je historie levendig"

Voorzitter Bert Verbeke loodst heemkring Het Goor nieuw tijdperk in. Foto: RR

"Niet met expo's, wel met verhalen hou je historie levendig"

Print
Brecht - Heemkring Het Goor bestaat 50 jaar en grijpt die verjaardag aan voor reflectie, niet alleen op het verleden maar vooral op de toekomst. "We stappen af van de grote, statische expo's, maar brengen de geschiedenis naar de mensen", stelt voorzitter Bert Verbeke.

De tijd dat heemkunde beperkt bleef tot stoffige archieven waar nu en dan een deel van werd tentoongesteld, is -althans wat Het Goor betreft- verleden tijd. 

Er zijn volgens de voorzitter verschillende manieren om die historie levendig te houden. "Nu al trek ik elke maand naar woon-zorgcentrum Klavertje Vier in de Kruisbooglaan met een pak oude foto's van Sint-Job en een namenlijst uit de jaren twintig en dertig. Ik leer er zelf van bij", bekent Verbeke.

Maar hij wil niet alleen de ouderen van het dorp bereiken, ook voor de jongere generatie vindt hij het belangrijk dat ze de geschiedenis van hun dorp kennen. Zo wil hij een dorpswandeling voor scholen organiseren. "Die persoonlijke overlevering vind ik veel belangrijker dan een expo.Door rechtstreeks met mensen in contact te komen, kom je zelf veel meer te weten."

Het Goor werd gesticht in december 1966, maakte deel uit van de Vlaamse Vriendenkring en was lange tijd gevestigd in cultuurcentrum Reinaert op de Eikenlei. Toen dat te klein werd, week Het Goor uit naar Het Goorhof. Sinds 1995 heeft de kring een vaste stek in het oud-gemeentehuis van deelgemeente Sint-Job. 

Op het halve eeuwfeest van Het Goor mocht ook een eerbetoon aan een van de stichters en voorzitter gedurende 46 jaar, niet ontbreken. Zo waren er voor Irène, de weduwe van Jef Lowagie die op 12 december 2013 plots overleed, prachtige woorden en bloemen. 

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio