Vlaams Belang gaat zelf ongewenste containers ophalen bij Brechtenaren

Print
Brecht - De omschakeling naar het diftar-systeem gebeurt niet zonder slag of stoot. Nadat de gemeenteraad donderdagavond 10 november de motie van oppositiepartij Vlaams Belang voor bijsturing van het systeem, niet heeft goedgekeurd, kondigt die aan om zelf de ongewenste containers bij de inwoners te gaan ophalen.

"We zijn erg teleurgesteld", reageert fractieleider Patrick Van Assche (Vlaams Belang). "Het enige dat we vragen aan het bestuur is dat het opnieuw met Igean rond de tafel gaat zitten om de omschakeling naar het diftar-systeem bij te sturen, want er zijn wel enkele problemen." 

Nadat Van Assche onlangs zijn afvalcontainer als symbolissch protest terug naar Igean had gebracht, wil hij nu hetzelfde doen voor alle inwoners die de container niet willen."Alleen met zo'n actie kunnen we het bestuur dwingen om naar de burgers te luisteren", meent de fractieleider. 

"We staan wel achter het diftar-principe, mits er een aantal aanpassingen gebeuren." Volgens Vlaams Belang is het een "belastingverhoging" van 20 eurocent naar 47 eurocent per kilo, mag het geen verplichting zijn voor de inwoners, moet een containerslot gratis zijn om afvaltoerisme tegen te gaan en moet de privacy van de inwoners gerespecteerd worden. 

N-VA steunde de motie van Vlaams Belang, maar de meerderheid keurde deze af. Ook op het voorstel van Joziena Slegers (Onafhankelijk) om luierzakken in te voeren voor jonge gezinnen en bejaarden, werd niet ingegaan. "De gemeente geeft de voorkeur aan een financiële tegemoetkoming die we zullen voorstellen in de gemeenteraad van december", reageert schepen Luc Torfs (Groen). 

Lees het hele verhaal maandag in Gazet Van Antwerpen - editie Noord

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio