© GVA

Gemeente en Kempens Landschap verwerven grootste deel natuurgebied

Het domein De Merel komt nu grotendeels in Brechtse en bij uitbreiding Kempense handen. En dit dankzij de subsidies van 446.000 euro die milieuminister Joke Schauvliege (CD&V) voor de verwerving ervan toekent. "Een belangrijke stap in de vrijwaring van dit landschap", reageert burgemeester Luc Aerts (CD&V).

Elke Lamens

Het domein De Merel, van 156 ha groot, was tot nu toe nog grotendeels in handen van de stad Antwerpen. In 2009 kocht de gemeente al 20 ha in de zone voor dagrecreatie van de stad. Het ANB zal het bosgebied van 52 ha verwerven en Kempens Landschap is al langer vragende partij om de 76 ha landbouwgronden te kopen.

"De minister oordeelde dat dit versnipperd, maar waardevol gebied als eenheid moet behouden blijven", klinkt het op het kabinet van de minister.

"De jarenlange inspanningen van Kempens Landschap en Brecht worden nu beloond", stelt Peter Bellens (N-VA) gedeputeerde en covoorzitter van Kempens Landschap.

"Het domein bevat met natuur- landschaps- en recreatieve elementen alle troeven om uit te groeien tot een gebied van bovenlokaal belang", voegt collega Inga Verhaert (sp.a) toe .

Lees het hele verhaal zaterdag in Gazet Van Antwerpen - editie NoordMeer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio