Brandweer Zandhoven brengt ode aan de ode: 30.000ste Last Post live aan de kazerne

Onder de Menenpoort in Ieper wordt sinds 1928 elke avond de Last Post geblazen als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog. Foto: ema

Brandweer Zandhoven brengt ode aan de ode: 30.000ste Last Post live aan de kazerne

Print
Zandhoven - Op donderdagavond 9 juli wordt voor de 30.000ste keer de Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper. GoneWest, het culturele herdenkingsprogramma Eerste Wereldoorlog van de Provincie West-Vlaanderen en de Last Post Association organiseren ter ere van deze unieke gebeurtenis een 'Ode aan de Ode'.

Die dag wordt een groots opgezet participatief evenement georganiseerd, verspreid over brandweerkazernes en andere verzamelplaatsen overal ter wereld. De 30.000ste Last Post zal als televisieprogramma live worden uitgezonden door de VRT en zal wereldwijd te volgen zijn via www.deredactie.be. Het is een ode aan de ode, een groot eerbetoon aan de vrijwillige brandweerlieden die al sinds 1928 elke avond (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944) onder de Menenpoort in Ieper de klaroen blazen. Tegelijk brengt het hulde aan de wereldwijde solidariteit onder de brandweerlieden.

Brandweer Post Zandhoven voorziet aan de kazerne (Schildebaan 2) vanaf 19.00 uur een lokaal programma in samenwerking met het gemeentebestuur en de werkgroep De Groote Oorlog. De Last Post zal live gebracht worden door de 15-jarige Dries Yperman. Er is ook een herdenkingmoment voor Franciscus Verbist, een jonge soldaat uit Pulderbos die op 9 juli precies 100 geleden sneuvelde in de Eerste Wereldoorlog.

Pieter Van Roosendael (voorzitter Davidsfonds) brengt enkele fragmenten uit de oorlogsbrieven van Zandhovenaar Eduard Eyckmans. Rond 19.50 uur kan je de Last Post volgen vanuit Ieper op groot scherm. Er komt ook een doedelzakspeler en het geheel wordt rond 20.30 uur afgesloten met het loeien van de brandweersirenes.

Alle verenigingen van Zandhoven zijn uitgenodigd om in uniform naar de kazerne te komen, uit dankbaarheid en respect voor de gesneuvelden enerzijds en voor onze eigen brandweerlieden anderzijds. Ook alle inwoners zijn van harte welkom!

Programma

19.00 uur:

welkomstwoord
herdenking Franciscus Verbist († 9 juli 1915)
muziek: Te Velde, Reveille
passages uit de oorlogsbrieven van Eduard Eyckmans

19.50 uur: 30.000ste Last Post vanuit Ieper (op groot scherm)
20.20 uur: doedelzakmuziek
20.25 uur: Last Post live gespeeld door Dries Yperman (15 j)
20.30 uur: Officiële groet en loeien van de sirenes

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio