Boekje vertelt over Duffelse reuzen

Foto: RR

Boekje vertelt over Duffelse reuzen

Print
Duffel - Heemkring Jos Resseler heeft een boekje samengesteld over de geschiedenis van de Duffelse reuzen. Die maakten voor het eerst wellicht al in de vijftiende eeuw hun opwachting.

De huidige Duffelse reuzenfamilie, die bestaat uit Reus, Reuzin, Moor, Morin, Janneke, Mieke en Kinnebaba, duikt voor het eerst op in de archieven bij de doortocht van koning Willem op woensdag 14 juli 1819. Toch wordt vermoed dat ze ouder zijn: waarschijnlijk dateren ze van de tweede helft van de 18de eeuw.

“In dit boek mochten uiteraard geen foto’s ontbreken. Hiervoor hebben we geput uit verschillende archieven en recente fotoreportages. Het resultaat is een mix van oude, nooit eerder gepubliceerde foto’s, en paginagrote kleurenfoto’s van de ‘grootste inwoners’ van Duffel”, zegt Kurt Gijzels.

In de eerste helft van zijn boek gaat Kurt Gijzels in op de rijke reuzentraditie in Vlaanderen. “De eerste reuzen verschenen in onze contreien al in de middeleeuwen en hebben Vlaanderen sindsdien nooit meer verlaten. Door die lange aanwezigheid maken ze deel uit van onze cultuur.”

Duffelse Reuzen telt veertig A4-bladzijden en kost 9,95 euro. Het boekje is te koop in het gemeentearchief (gemeentehuis)n bij de bestuursleden van de Duffelse heemkring en via de website www.heemkring.be.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio