© Dirk Vertommen

Tolpoorten uit 1824 verschijnen opnieuw in stadsbeeld

Op de ovonde aan de Antwerpsesteenweg zijn de voorbereidingen begonnen voor het plaatsen van twee tolpoorten uit 1824.

“De twee gietijzeren poorten maakten deel uit van de Mechelse buitenpoort. Die buitenpoort werd in 1824 herbouwd ter vervanging van de in 1822 vervallen en gesloopte oude poort die dateerde van 1405. Toen de Belgische overheid in 1860 de gemeentelijke tol afschafte en door het Gemeentefonds verving, werden de poorten weggenomen”, zegt schepen van Erfgoed Rik Verwaest (N-VA).

“Later deden de poorten, die samen ruim anderhalve ton wegen, nog heel lang dienst als toegangspoort van de Sionskazerne. Sinds ze daar niet meer nodig waren, stonden ze in ons stadsmagazijn te verkommeren. In de ene poort staan de initialen F.C.G.T. van burgemeester Timmermans, in de andere het jaartal 1824.”

Twee jaar geleden besliste het schepencollege om de twee tolpoorten te restaureren. . De platen die later aan de spijlen werden bevestigd, zijn er weer afgehaald. “Vervolgens hebben we de poorten gezandstraald en heeft onze smid ze hersteld. Als laatste stap lieten we door een externe firma metalliseren en poedercoaten. De volledige restauratie kostte zo’n 4.500 euro.”

De twee poorten worden officieel ingehuldigd op donderdag 20 oktober.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio