Lier zoekt verhalen en voorwerpen voor Stadsmuseum

Jeroen Janssens (Kempens Karakter), schepen Rik Verwaest en museumdeskundige Griet Van Opstal. Foto: Chris VAN ROMPAEY

Lier zoekt verhalen en voorwerpen voor Stadsmuseum

Print
Lier - De stad Lier en erfgoedcel Kempens Karakter organiseren drie collectiedagen in het Stedelijk Museum. U kunt er persoonlijke verhalen, foto’s, filmpjes en voorwerpen laten digitaliseren en registreren.

Het Stedelijk Museum in de Florent Van Cauwenberghstraat wordt in de loop van 2018 omgevormd tot Stadsmuseum. “Daarom tonen we natuurlijk een deel van onze eigen collectie. Maar om een volwaardig verhaal te vertellen van het verleden van je stad, hebben we veel meer nodig dan waarover we nu beschikken”, zegt schepen van Erfgoed en Musea Rik Verwaest (N-VA).

De eerste collectiedag, op zaterdag 24 september (10-17u), heeft ‘werken’ als thema. “Lier heeft veel industrieën en huisnijverheid gekend, denk bijvoorbeeld aan kant, borstels, muziekinstrumenten, schoenen en aan knipmessen die men zelfs Lierenaars noemde. We verwachten dus bijzondere documenten, foto’s, folders, prijzen, gereedschap en ander materiaal.”

De tweede collectiedag, op vrijdag 21 oktober (19-23u), focust op alles wat met feesten te maken heeft. “Lier heeft een ongelooflijk rijke cultuur aan wijkfeesten, processies en rituelen. We denken hierbij vooral aan filmpjes, foto’s, menukaarten, uitnodigingen en kledij.

Tijdens de laatste verzameldag, op zaterdag 26 november (10-17u), draait alles rond de Lierse verenigingen. “Daarvan weten we dat ze grote bewaarders van hun eigen verleden zijn. We hopen dus onder meer op vlaggen, affiches, foto’s, folders, documenten, filmpjes en ander specifiek materiaal.”

Info: 03.490.40.65, www.stadsmuseumlier.be

 

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio