Burgemeester relativeert cijfers over leegstand

Foto: Chris VAN ROMPAEY

Burgemeester relativeert cijfers over leegstand

Print
Lier - “Het klopt dat in Lier 10,6 procent van de commerciële panden leegstaat, maar de stijging van de leegstaand vertraagt”, stelt burgemeester Frank Boogaerts (N-VA).

De burgemeester reageert zo op een artikel dat dinsdag verscheen. Uit de Feitenfiches Detailhandel van de Vlaamse provincies bleek namelijk dat het aantal leegstaande commerciële panden in Lier op acht jaar tijd met 120 procent toegenomen (van 40 naar 88), en dat 10,6 procent van de commerciële panden leegstaat. In het Vlaams gewest is dat maar 8,9 procent.

“Uiteraard gaan we die cijfers niet betwisten, maar in het rapport staan ook positievere zaken. Tussen 2008 en 2013 steeg de leegstand namelijk met 72,5 procent, tussen 2013 en 2014 was dat 24,6 procent en nadat we maatregelen hebben genomen is de leegstand tussen 2014 en 2016 gestegen met 2,3 procent. Het vertraagt dus, maar onze ambities moeten wel hoger liggen natuurlijk”, beseft Boogaerts.

De Lierse burgemeester vergelijkt zijn stad met enkele andere steden en gemeenten. “In Heist-op-den-Berg bedraagt de leegstand 5,9 procent, maar steeg het aantal leegstaande panden de voorbije twee jaar met 21,1 procent. In Turnhout bedraagt de leegstand 17,6 procent en de stijging 14,5 procent. In Mortsel gaat het respectievelijk om 15,5 en 28,1 procent. In Geel staan 12,2 procent van de handspanden leeg en steeg de leegstand de voorbije twee jaar 6,3 procent. Lier is dus geen uitzonderlijk slecht voorbeeld, maar we moeten natuurlijk wel aansluiting vinden bij de betere gemeenten”, besluit Frank Boogaerts.

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio