Voorplein van fort dient als inspirerend voorbeeld

Foto: Kempens Landschap/James Van Leuven

Voorplein van fort dient als inspirerend voorbeeld

Print
Duffel - Het voorplein van het spoorwegfort van Duffel is opgenomen als inspirerend voorbeeld in het praktijkboek Publieke Ruimte 2015.

Het fort kwam na veertig jaar leegstand in 2009 in handen van de vzw Kempens Landschap. Dat stelde, na restauratie, het fort weer open voor het publiek. Het sluitstuk van de restauratie was de reconstructie van het redan: een historische wal voor de ingang van het fort. Deze kreeg een eigentijdse invulling als parking.

Het Infopunt Publieke Ruimte nam het voorplein nu op in het praktijkboek Publieke Ruimte 2015. “Bij de aanleg van het voorplein ging Kempens Landschap dan ook niet over één nacht ijs. Het mocht geen gewone parking worden, maar wel een waardige entree voor het fort”, zegt covoorzitter Peter Bellens.

“Uiteindelijk koos Kempens Landschap voor een ontwerp met een knipoog naar het militaire verleden van het fort. De verdwenen historische wal die vroeger de ingang van het fort verdedigde, werd gedeeltelijk gereconstrueerd. De parking werd vervolgens geïntegreerd in dit aarden redan. Door deze ingreep valt het fort van Duffel op een positieve manier op in de omgeving.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio