© Chris VAN ROMPAEY

Lierenaar haalt finale Nieuwsgedicht 2014

VRT Nieuws is de voorbije weken op zoek gegaan naar het Nieuwsgedicht van 2014. Een van de vijf finalisten komt uit Lier: Bart Van Nieuwenhove (44).

“Ik kan me niet herinneren wanneer ik voor de laatste keer nog eens een gedicht geschreven had. Maar als leraar Nederlands en Cultuurwetenschappen kom ik natuurlijk wel veel met poëzie in aanraking. Bovendien ben ik als acteur bij Toneellabo Arlecchino uiteraard ook veel met taal bezig. De oproep voor het schrijven van het Nieuwsgedicht zag ik eerder toevallig. En omdat actualiteit wel mijn ding is, dacht ik: waarom niet.”

“Ik heb me in mijn gedicht ‘Malgré tout’ beperkt tot gebeurtenissen uit 2014 die ik me spontaan herinnerde. Daarover heb ik me dan ietwat kritisch uitgelaten. Ik heb het onder meer over de Olympische Spelen in Rusland en de Wereldbekeer Voetbal, maar ook over het neerschieten van dat Maleise vliegtuig en de ontvoering van die kinderen in Nigeria. Ik eindig met het overlijden van Luc De Vos, want als je je dat volgend jaar nog herinnert, denk je misschien ook aan al die andere gebeurtenissen uit 2014.”

Het gedicht van Bart Van Nieuwenhove komt op vrijdag 26 december om 12u online. Liken kan tot zaterdag 27 december 11.59u.

De stemmen van het publiek telt voor 50 procent. Ze worden bijgeteld bij de punten van de jury. Op maandag 29 december wordt dan de winnaar van het Nieuwsgedicht 2014 bekendgemaakt.

De vijf gedichten vindt u hier.

De gedichten liken kunt u hier.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio