© Chris VAN ROMPAEY

Gemeente schrapt subsidie aan vzw die ziekenhuis in Litouwen helpt

De Duffelse vzw Belgisch-Litouwse Vriendschap in Vlaanderen krijgt van het gemeentebestuur totaal onverwachts geen subsidie meer. De vrijwilligers reageren erg teleurgesteld.

Chris Van Rompaey

René Verbeke en zijn echtgenote Francine Baeten begonnen hun vzw in 1998. Ze zamelen goederen, kleren en andere dingen in en schenken die aan onder meer een weeshuis, een ziekenhuis en enkele rusthuizen in Litouwen.

“Elk jaar vullen we twee tot drie tot vrachtwagens met hulpgoederen. Een deel van dat vervoer naar Litouwen betaalt onze vzw. Dat geld verzamelen via de verkoop van pannenkoeken, Litouwse wodka en keramiek op allerlei manifestaties in Duffel. En sinds lange tijd krijgen we van de gemeente een jaarlijkse subsidie van 750 euro. Dat bedrag valt nu plotsklaps weg", sakkert Francine.

De beslissing om die subsidie te schrappen, werd door het schepencollege vorige week aan de gemeenteraad voorgelegd. “De vzw komt niet langer voor deze subsidie in aanmerking”, stelde schepen van Noord-Zuidbeleid Nora Bertels (Groen). “De gesubsidieerde projecten moeten zich namelijk in een minder ontwikkeld situeren en je kunt toch moeilijk stellen dat Litouwen een onderontwikkeld land.”MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio