Kempenaars blijven beste leerlingen in afvalklas

Katleen Mertens van de intercommunale IOK staat bij Eric Vos, burgemeester van Turnhout. De Turnhoutenaars produceerden in 2015 28 procent minder huisvuil. Foto: Bart Van den Langenbergh

Kempenaars blijven beste leerlingen in afvalklas

Print
Turnhout - De Kempenaars blijven nog altijd de beste afvalsorteerders van Vlaanderen. In 2015 produceerden ze gemiddeld 90 kilo restafval per inwoner. Sinds de invoering van Diftar doet Turnhout het opvallend goed.

Jaar na jaar kunnen de inwoners van de Kempen de beste afvalcijfers voorleggen. Dat was volgens de intercommunale IOK in 2015 niet anders. De Kempenaars produceerden vorig jaar gemiddeld negentig kilo restafval per inwoner, ruim vijftig kilogram beter dan de gemiddelde Vlaming. Restafval is de som van het huisvuil en het ingezamelde grof vuil. Maar IOK merkt de voorbije jaren wel een status quo in de hoeveelheid restafval.

Turnhout die in januari 2015 met Diftar startte, behaalde al mooie resultaten. Het huisvuil is sinds de invoering van Diftar (waarbij het afval per gezin wordt gewogen) gedaald met 28 procent, van 105,3 kilo in 2014 naar 75,9 kilo per inwoner in 2015. "Turnhout is een van de eerste centrumsteden die Diftar invoerde," reageert burgemeester Eric Vos (T.I.M.). "Gemiddeld geeft een inwoner in een Vlaamse centrumstad 123,82 kilo restafval mee, veertig procent meer dan in Turnhout. De Turnhoutenaars gaan heel milieubewust om met afval."

Lees het hele verhaal woensdag in Gazet van Antwerpen - editie Kempen

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio