Wandelen langs oorlogsleed in Gierle

De herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gierle heeft op zondag 22 mei weer heel wat in petto. Foto: Bart Van den Langenbergh

Wandelen langs oorlogsleed in Gierle

Print
Lille - De herdenking van de Tweede Wereldoorlog in Gierle (Lille) gaat op zondag 22 mei gepaard met een aantal nieuwigheden. Zo lanceert Toerisme Lille twee historische wandelingen in het teken van de oorlog.

De inwoners van Gierle werden op 11 mei 1940, op de tweede dag van de Tweede Wereldoorlog, al bijzonder hard getroffen door het oorlogsleed. De Duitsers hebben toen het dorp plat gebombardeerd, maar als bij wonder vielen er toen ‘slechts’ zes doden. Aan het einde van de oorlog stortten vier vliegtuigen van de geallieerden neer in Gierle. Zes jaar geleden huldigde Gierle daarom een monument met gedenkplaat in en elk jaar vindt in mei een grote herdenking van de Tweede Wereldoorlog plaats.

De herdenking van dit jaar, op zondagnamiddag 22 mei, gaat gepaard met een aantal nieuwigheden. Naast een optocht van historische militaire voertuigen door de vzw Spear­head en een flypast – dat is een ceremoniële vlucht – van drie oude vliegtuigen vindt er ook een eerbetoon aan de overleden F16­-piloot Ken De Trogh uit Wechelderzande (Lille) plaats. Hij overleed op 3 juni 2015 tijdens een motorongeval in Poederlee. “Ken De Trogh heeft tijdens een eerdere herdenking al over Gierle gevlogen en woonde ook andere herdenkingen bij. Het eerbetoon vindt plaats samen met zijn collega’s van de luchtmachtbasis uit Kleine Brogel”, legt schepen Wim Peeters  (CD&V) namens het gemeentebestuur van Lille uit.

Toerisme Lille lanceert ook twee gloednieuwe historische wandelingen langs oorlogssites in Gierle. “Een wandeling gaat langs drie plaatsen waar in een jaar tijd zware bommenwerpers van de geallieerden zijn neergestort, onder meer op Hemeldonk. Vier van de tien bemanningsleden overleefden de crash”, vertelt Frans ­Saelen van Toerisme Lille. “De wandeling Gierle tijdens de Tweede Wereldoorlog verbindt plaatsen met dramatische gebeurtenissen en overblijfselen van het oorlogsgeweld.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio