Roosekes Breem onthult geheimen

Zo zag de voormalige herberg en boerderij Roosekes Breem in Vosselaar er vroeger uit. Op deze plaats verscheen intussen een restaurant met feestzaal. Foto: Heemkundige kring Adriaen Ghys

Roosekes Breem onthult geheimen

Print
Vosselaar - Tijdens de Openmonumentendag van zondag 13 september organiseert de Heemkundige Kring Adriaen Ghys in Vosselaar tussen 11u en 18u een gratis bezoek aan Roosekes Breem. U kan een tentoonstelling bezoeken of een rondleiding volgen.

Rozeke van de Breem, is een naam die een vaste plaats heeft veroverd in het collectief geheugen van de inwoners van Vosselaar en omgeving.

"Café De Breem, opgetrokken in het gelijknamige Vosselaars gehucht, was een bijzondere herberg", klinkt het bij de heemkundige kring. "Ze was apart door de afgelegen ligging aan de rand van het Grotenhoutbos en ver van elk dorpscentrum. Ze was ook niet alledaags door het bonte gezelschap dat er over de vloer kwam: boswachters en stropers, douaniers en smokkelaars, veehandelaars en houtopkopers, rijkswachters en soldaten."

De laatste uitbaatster, Rosalia Lauwers alias Rozeke van de Breem, was een opgemerkt figuur. "Met haar vrouwelijke charmes en intuïtie wist zij al dat stoer mansvolk voor zich te winnen en kon zij orde en rust handhaven."

Ondertussen is de oude herberg bij de aanleg van de E34 afgebroken en is de boerderij een paar jaar geleden verbouwd tot een restaurant en feestzaal. Daar pakt de Heemkundige Kring Adriaen Ghys op zondag 13 september uit met een tentoonstelling en rondleidingen.

Meer nieuws uit de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio