© Bart Roggeman

© Bart Roggeman

1 / 2

Indrukwekkende collectie tegels vindt onderdak in museum

Voor de tiende Gilliotmarkt kan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum uitpakken met een absolute blikvanger. In het museum is een lading van meer dan negenduizend tegels toegekomen.

Bart Roggeman

De indrukwekkende verzameling – alles samen goed voor vier ton aan tegels – is afkomstig van Roberto Pozzo, die zijn collectie schonk aan de Koning Boudewijnstichting. Het museum krijgt die nu in bewaring. “De Italiaan ­Robert Pozzo kwam in de jaren zestig naar België om te studeren en bleef in Brussel plakken. Het was daar dat hij op de rommelmarkten op het Vossenplein gefascineerd raakte door de schoonheid van de Belgische keramiektegel”, weet tegelexpert Mario Baeck.

Wat begon met enkele tegels groeide uit tot dé referentieverzameling van Belgische keramiektegels. “Wat de collectie zo boeiend en uitzonderlijk maakt, is niet alleen de indrukwekkende omvang, maar ook de veelzijdigheid. ­Pozzo heeft tegels verzameld van verschillende periodes, stijlen, technieken, formaten en herkomst. De klemtoon ligt op art nouveau, maar er zitten ook heel wat tegels in verschillende neostijlen en art deco tussen", zegt Baeck.

Een selectie van topstukken is volgende week te zien tijdens de tiende editie van de Gilliotmarkt. Tegelexpert Baeck geeft ook een lezing over de collectie (14u) en tevens wordt de webcatalogus, die de hele verzameling in beeld brengt, gelanceerd. Los daarvan zijn er nog tal van andere activiteiten te beleven.

Gilliotmarkt, Sint-Bernardusabdij, zondag 18 juni doorlopend 10-18u

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio