© Bart Roggeman

Verzamelaar opent Duvelmuseum

Zijn omgeving kent hem als ‘Jef Duvel’. Niet alleen omdat hij het bier graag drinkt, maar ook omdat hij een verwoed verzamelaar is van alles wat met Duvel te maken heeft. Met een eigen museum maakt de 71-jarige Jef Smits zijn droom waar.

“Uiteraard zijn er heel wat meer verzamelaars. Maar door elke eerste zondag van de maand de ­deuren open te stellen, wil ik mijn passie delen met het grote publiek. Ook de brouwerij kent geen ander Duvelmuseum. Toen ik het idee kreeg, heb ik eerst met hen contact opgenomen om te checken of het geen probleem was. Bij de opening kan hij zelf helaas niet aanwezig zijn, maar Michel Moortgat heeft me alvast via een brief wel veel succes gewenst”, vertelt Smits.

Zijn passie ontstond vele jaren geleden. “Eigenlijk al van toen ik 12 was”, zegt hij. “Mijn vader zong in het koor bij de paters in Boom. Daar werd na het zingen al eens een Duvel gedronken. Elke zondag kwam een van de paters ook een partijtje schaken bij ons thuis en dan kwam het bier steevast op tafel. Ik moet toegeven dat ik toen stiekem al eens van de ­Duvel durfde te nippen”, lacht Jef.

Wie het heiligdom van Jef betreedt, wordt beslist verrast door de ontelbare glazen, flesjes, ­etiketten, bierviltjes, (licht)reclame, gadgets en allerlei prullaria. In totaal goed voor meer dan 500 stuks. Dat gaat van een “hemels Duvelglas met vleugeltjes” tot een stripalbum.

Praktisch

Duvelmuseum, Wullebeekstraat 11, elke eerste zondag van de maand van 14 tot 16u. Info: ­duvelmuseum@gmail.com

Lees het hele verhaal vrijdag in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio