© GvA

Dolfijn aangespoeld aan Schelde

Amper enkele dagen nadat in Wintam een narwal aanspoelde, is dit weekend het kadaver van een dolfijn gevonden aan de oevers van de Schelde. Het dode dier werd gevonden in Hemiksem.

Bart Roggeman

Het dode dier spoelde aan in Hemiksem. Het gaat om een gewone dolfijn (delphinus delphis) die zich kenmerkt door zijn donkere rug en witte buik die van elkaar gescheiden zijn door okergele flanken. Samen met de tuimelaar behoort de gewone dolfijn tot de bekendste van alle kleine walvisachtigen.

“In vergelijking met de narwal die amper enkele dagen eerder in Wintam werd aangetroffen, is dit een minder spectaculaire vondst, al blijft het toch een bijzonder zeldzame waarneming”, zegt Erik De Keersmaecker van Natuurpunt.

Het was van 2002-2003 geleden dat er nog een gewone dolfijn opdook. Toen werd geregeld een exemplaar in de Schelde waargenomen. Van 1987 tot 2002 waren er in totaal vijf waarnemingen aan de kust en in de Schelde. In 2010, van 27 tot 30 juli, zwom er in de Schelde tussen Hemiksem en Hingene ook een tuimelaar rond.

De dolfijn die vorig weekend werd aangetroffen, was al dood voor hij aanspoelde.

Aangeboden door onze partners

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Jobs in de regio