© Bart Roggeman

Retrokoers keert terug naar tijd van Olympisch kampioen Roger Ilegems

Hemiksem is een gemeente met een rijke wielergeschiedenis. Die herleeft op zaterdag 14 mei met Allez Roger, een retrokoers gevolgd door een avondmarkt. Het gebeuren is tegelijk een eerbetoon aan oud-Olympisch kampioen Roger Ilegems.

Gangmakers achter het initiatief zijn oud-profrenner Kurt Onclin en wielerliefhebbers Jos De Bruyn en Ronny Goolaerts. Met een totaalevenement willen ze het publiek weer in de sfeer brengen van de jaren tachtig. Het hele radarwerk kwam op gang na de vraag of er niet eens een avondmarkt kon worden georganiseerd.

“Gezien ik marktleider ben in Hemiksem, kwamen ze bij mij aankloppen”, zegt Kurt Onclin. “Ik zag er wel brood in, maar vond dat er een ruimer programma rond moest worden gebouwd. Ik moest spontaan denken aan de tijd toen ik zelf renner was, toen er wekelijks in de buurt wel een of andere koers geprogrammeerd stond. Wedstrijden met veel volk en sfeer. Een traditie waar helaas niet veel meer van overblijft. Bovendien is het dit jaar een Olympisch jaar en hebben we in Hemiksem met Roger Ilegems een Olympisch wielerkampioen. De stukjes van de puzzel pasten allemaal mooi in elkaar”, vertelt Kurt.

Het leuke aan de retrokoers is dat iedereen vanaf 18 jaar, mannen en vrouwen, kan deelnemen. De enige vereiste is beschikken over een oude koersfiets met versnellingen op de buis en zonder klikpedalen. Diezelfde dag wordt ook het boek over Roger Ilegems 'De man die goud won...' van de Hemiksemse schrijfster Ria Maes voorgesteld.

Praktisch

Allez Roger, zaterdag 14 mei vanaf 13.30u, Gemeenteplaats. Alle info: Facebook 'Allez Roger' retrokoers

Lees het hele verhaal donderdag in Gazet van Antwerpen - editie Zuid

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio