Verkiezingen 2018 - Nijlen

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1/11

Nieuw schepencollege voorgesteld: vier vertrouwde gezichten en zes nieuwkomers

Het nieuwe Nijlense schepencollege is vrijdag voorgesteld. Maar liefst zes nieuwkomers krijgen een kans in de nieuwe bestuursploeg. Al moeten sommigen zich wel tevreden stellen met een half mandaat.

In de nacht na de verkiezingen van 14 oktober werd in Nijlen een coalitie gesmeed tussen CD&V, Groen-Open Vld en Nijlen & U. De drie partijen vormen een ruime meerderheid met 17 van de 27 zetels in de gemeenteraad. Paul Verbeeck (CD&V) wordt voor de vierde keer burgemeester. Hij krijgt ook de bevoegdheid Ruimtelijke Ontwikkeling onder zijn vleugels. Ferdi Heylen van Groen-Open Vld wordt de komende zes jaar voorzitter van de gemeenteraad.

Het schepencollege telt verder nog zes mandaten. Naast Ferdi Heylen als gemeenteraadsvoorzitter zijn er nog heel wat nieuwkomers. Eerste schepen wordt Bert Celis (Groen-Open Vld). Mobiliteit, Financiën en Buurtwerking zijn voor hem. Na drie jaar zal de 24-jarige Victor De Groof (Groen-Open Vld) hem opvolgen. Lien Du Four (Groen-Open Vld) wordt als Voorzitter van het Bijzonder Comité toegevoegd aan het college. Ze is verantwoordelijk voor Welzijn, Zorg, Sociaal beleid, Huisvesting, Sociale economie, Ontwikkelingssamenwerking en Senioren. Tom Covens (CD&V) sluit het rijtje nieuwkomers af. Hij wordt schepen van Milieu & Natuur (inclusief afvalbeleid) en Jeugd & Gezin (inclusief kinderopvang).

Vertrouwde gezichten in het schepencollege zijn Griet Van Olmen (CD&V), die haar bevoegdheden Onderwijs, Economie & Handel en Landbouw & Toerisme behoudt. Paul Laurijssen (CD&V) blijft verantwoordelijk voor Publieke Ruimte en neemt ook Digitalisering op. Luc Luyten (N&U) zal zich net als de voorbij zes jaar toeleggen op Cultuur en Sport aangevuld met HR-beleid en Energie. Hij laat zich na drie jaar opvolgen door Liesbeth Van Bouwel (N&U), die vroeger al eens schepen was, maar na haar comeback in de politiek nu ook als nieuwkomer in het schepencollege komt.

"Op basis van de verkiezingsprogramma’s van alle meerderheidspartijen, die heel wat raakvlakken vertonen, zal de komende weken met grote focus een beleidsplan voor de komende zes jaar worden uitgewerkt. Daarbij zal er nauw worden samengewerkt met de medewerkers van de gemeentelijke administratie. Het nieuwe college zal daarbij bijzondere aandacht hebben voor Communicatie, Burgerparticipatie, Intergemeentelijke Samenwerking, Doelgroepentoets, Duurzaamheid en Efficiënte Dienstverlening", zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V) nog.

Lees ook: Vaste waarde ontbreekt als schepen voor CD&V: "Drie goede kandidaten voor twee plaatsen"

Verkiezingsnieuws