Verkiezingen 2018 - Heist-op-den-Berg

© Joren De Weerdt

Burgemeester Luc Vleugels wil impasse wegwerken met 'Einsteincoalitie'

De Heistse burgemeester Luc Vleugels wil op maandag 5 november samenzitten met de verschillende partijen om een doorbraak te forceren in de impasse waarin de coalitievorming in zijn gemeente zit. "Een Einsteincoalitie is misschien wel de oplossing."

Vleugels zegt vrijdagavond in een persbericht dat zijn gemeente in een impasse zit. "Na twee intense weken onderhandelen zijn we er nog niet uit. Dat heeft geresulteerd in een hoogst opmerkelijk politiek gespannen klimaat voor Heist. Die impasse is niet wat de Heistenaar verdient. Fiere Heistenaars halen plots uit naar de politiek en zijn beschaamd. Als burgervader voel ik dat negativisme heel hard aan en lijd ik daaronder."

"Ik stel voor dat iedereen zich eens grondig bezint. En het zal nuttig zijn om ieders ambities op een andere manier te vertalen, zodat ze niet meer botsen met die van anderen. Albert Einstein zei ooit dat je problemen die onoplosbaar lijken moet overstijgen. Misschien komen we dan wel tot een op het eerste gezicht weliswaar verrassende, maar achteraf bekeken toch wel logische oplossing."

"Ik stuur als burgervader een uitnodiging aan de vertegenwoordigers van alle Heistse partijen die nu betrokken zijn in de onderhandelingen om op maandag 5 november om 20u, de eerste dag na de vakantie, samen te komen in het gemeentehuis om het te hebben over een Einsteincoalitie. Wat de Heistenaar zich daar bij mag voorstellen? Het moet een coalitie zijn die tegenstellingen overstijgend is en wellicht daarom ook breed en dus op zijn Duits zal zijn. Net als Einstein", zegt de burgemeester cryptisch.

De voorbije week heeft Jan De Haes (N-VA) op eigen initiatief de rol van informateur gespeeld. Hij ontving alle partijen en vroeg hen om met een wit blad te vertrekken en aan een oplossing te werken. "Ik heb de informateur vandaag gevraagd om zo snel mogelijk zijn bevindingen neer te schrijven en te rapporteren naar alle partijen die hij geraadpleegd heeft, liefst nog deze week. Laat ons de inzichten van Jan gebruiken bij onze bezinning tijdens de komende dagen", aldus Luc Vleugels.

Lees hier meer over deze piste: Kan 'Einsteincoalitie redding brengen in verdeeld Heist?

Verkiezingsnieuws