Verkiezingen 2018 - Heist-op-den-Berg

© Joren De Weerdt

“Verschillende pistes liggen nog open”

Na vijf dagen onderhandelen is er nog steeds geen nieuwe meerderheid gevormd in Heist-op-den-Berg. Volgens burgemeester Luc Vleugels (CD&V) wordt er volop gepraat en zijn nog heel wat scenario’s mogelijk.

Bert Provoost

“Er wordt naar mijn aanvoelen langs alle kanten nog volop gepraat in een positieve sfeer. De verschillende pistes liggen nog open. Dat het nu al zo lang niet duurt is echt niet plezant, dat weegt op iedereen rond de tafel. Maar op zich is een dagje extra ook geen ramp. Iedereen onderzoekt wat de beste combinatie zou zijn om het beste te besturen en dat vraagt tijd”, reageert hij.

Op de vraag of de burgemeester zelf al heeft uitgemaakt welk scenario zijn voorkeur wegdraagt, antwoordt hij openlijk. “Ja, ik weet voor mezelf welk coalitie ik verkies. Maar ik ben eerlijk en ook aan dat scenario zijn nadelen verbonden, net zoals aan alle andere scenario’s. En het ene argument weegt voor de ene zwaarder door dan voor de andere. Die discussie leeft volgens mij ook volop bij alle andere partijen. Overal wordt afgewogen wat de beste oplossing is. En er zijn in Heist veel opties mogelijk, dat maakt het moeilijk.”

“Hoe lang het nog gaat duren volgens mij? Dat is moeilijk. Sommige dingen heb ik ook niet in de hand. Als partijen tijd vragen omdat hun bestuur een dag langer nodig heeft om de zaken te bespreken, dan moet ik dat aanvaarden en moet je even temporiseren. Ik wil er alleszins alles aan doen om zo snel mogelijk tot een akkoord te komen. Liefst nog voor het weekend, maar als er meer tijd nodig is, dan is dat maar zo”, aldus Vleugels.

Schepen David Geerts (PRO Heist) zegt dat de coalitievorming nog niet meteen in een definitieve plooi lijkt te gaan vallen. “Iedereen is nog volop aan het rondsnuffelen. Ik denk persoonlijk dat dat niet zal veranderen tot begin volgende week. Al weet je dat nooit op voorhand”, klinkt het.

Verkiezingsnieuws