Verkiezingen 2018 - Nijlen

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

© RR

1 / 5

Paul Verbeeck blijft burgemeester in Nijlen: coalitie is rond met dorpspartij én kartel

In Nijlen zal vandaag de coalitie worden voorgesteld die een vierde ambtstermijn mogelijk maakt voor burgemeester Paul Verbeeck. Zijn CD&V gaat weer in zee met N&U, waarmee het al in het bestuur zat. Ook het kartel Groen-Open Vld komt mee aan boord. Bij N-VA reageren ze heel ontgoocheld. "Blijkbaar bepalen Calvo en Somers wie er burgemeester mag worden in Nijlen."

Bert Provoost

De coalitievorming liep zondag niet van een leien dakje. Het kartel Groen-Open Vld aarzelde om 'ja' te zeggen en er moest tot laat onderhandeld worden. Rond 2u vannacht werd wel een akkoord gevonden om met een ruime meerderheid te besturen waarin naast CD&V en Groen-Open Vld ook N&U zal zitten. De nieuwe meerderheid zal zo een ruime meerderheid van 17 op 27 hebben.

Bij Groen-Open Vld is Lien Du Four het boegbeeld. Bij N&U is dat huidig schepen Luc Luyten. "Ons resultaat was niet zo goed. Door de opkomst van twee nieuwe dorpspartijen hebben we stemmen verloren. Maar het vertrouwen tussen CD&V en N&U was zo groot dat we ons aan mekaar hebben vastgeklikt. We kijken er nu naar uit om weer zes jaar goed te besturen en verder te werken aan de toekomst van Nijlen", zegt Luc Luyten (N&U) in een eerste reactie.

N-VA van Jan Verbraecken wordt opnieuw naar de oppositiebanken verwezen en wordt zo de grootste oppositiepartij. "Er zijn er in mijn ogen een paar die hun broek afgedaan hebben. We zijn weggegaan en hadden afgesproken om maandag verder te praten. Een uurtje later kregen we telefoon dat het beklonken was. Blijkbaar bepaalt Mechelen de agenda in Nijlen mee. Calvo en Somers hebben blijkbaar beslist dat het kartel niet met N-VA in zee mag gaan en bepalen zo wie er hier burgemeester mag worden", meent Verbraecken, die daarmee verwijst naar het gelijkaardige blauw-groene kartel dat in Mechelen bestaat.

Verbraecken had gehoopt dat Groen-Open Vld met N-VA zou gaan en dat N&U nog overtuigd kon worden, of er zelfs een minderheidskabinet zou gevormd worden met 13 op 27 zetels. "Dat is dus niet gelukt. Voor mij is dit een grote ontgoocheling. We hebben op 45 stemmen na een zevende zetel gemist, dan hadden we een meerderheid gehad en was ik misschien burgemeester. Er wacht ons dus zes jaar oppositie. Ik bekijk het nu ook al anders: als deze mensen niet van hun woord zijn, dan is het misschien niet slecht dat we er niet mee moeten besturen, want dan had dat ook niet goedgekomen. Ik vraag me trouwens af hoe ze voor het beloofde andere politieke klimaat gaan zorgen. De burgemeester zijn manier van werken gaat niet veranderen en ook N&U zit weer aan boord. Ik ben benieuwd", besluit Jan Verbraecken.

Bij Groen-Open Vld bevestigen ze het akkoord. "De komende dagen en weken volgen er intense gesprekken met N&U en CD&V om verdere afspraken te maken. We zien heel wat raakpunten met ons programma bij beide partners. We verwachten van hen dan ook dat ze, wat ze voor de verkiezingen beloofd hebben, nu samen met ons zullen uitvoeren. Politiek is en blijft de kunst van het compromis", zeggen kopstukken Lien De Four, Bert Celis en Victor De Groof.

Verkiezingsnieuws