Klein heideplantje krijgt straatnaam

Zandzegge. Foto: RR

Klein heideplantje krijgt straatnaam

Print
Nijlen - Een zijstraat van de Koningsbaan in Nijlen zal de naam krijgen van een typisch plantje in de omgeving. De eer is weggelegd voor het heideplantje zandzegge.

De cultuurraad heeft zich gebogen over een nieuwe naam voor een zijstraatje van de Koningsbaan, die nodig was omdat er een hernummering van de Koningsbaan gebeurt. “Oude kaarten werden geraadpleegd om te bekijken of er toponiemen in ere kunnen hersteld worden. Op de Ferrariskaart uit 1771 vonden we de akker ‘het Pausland’ terug, maar die naam werd niet gekozen omdat het niets te maken heeft met het heidelandschap van de Kesselse Heide daar in de buurt”, schetst schepen van Cultuur Luc Luyten (Nijlen & U). 

“De cultuurraad heeft daarom voorgesteld om een verwijzing naar het plantje zandzegge te maken. Het is een typische heideplant die ook in de naam verwijst naar de zandgronden in de buurt. De zijstraat zal dus Zandzegge genoemd worden, als er geen belangrijke bezwaren binnenkomen tijdens het openbaar onderzoek dat nu nog eerst loopt.”

Zandzegge komt voor in de duinen en op zandgronden. Het is een vaste plant uit de cypergrassenfamilie die meterslange ondergrondse horizontale wortelstokken aanmaakt en die 10 tot 60 centimeter hoog wordt. 

De nieuwe verkaveling aan de Klokkenlaan zal dan weer Maneschijnhof heten, genoemd naar een hoeve die er in de negentiende eeuw stond. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio