De Bus lokt ook meer bezoekers naar bibliotheekgebouw

Foto: RR

De Bus lokt ook meer bezoekers naar bibliotheekgebouw

Print
Heist-op-den-Berg - De Heistse bibliotheekbus rijdt twee jaar rond. Na twee jaar wordt een analyse van de cijfers gemaakt. Die zijn bemoedigend. De ondertussen verdwenen vaste fysieke uitleenposten zorgden in 2014 voor 66.643 transacties. De rondrijdende bus klokt in 2016 af op 43.436. Tegelijk is het aantal transacties in de hoofdbib in Heist-centrum gestegen van 296.950 naar 395.297. "Overal in Vlaanderen zijn de cijfers dalende, hier stijgen ze. Mede door het succes van De Bus", aldus Vleugels.

"We beschikken nu over vergelijkingsmateriaal van een volledig jaar hoofdbib en De Bus (2016), tegenover een volledig jaar hoofdbib en uitleenposten (2014). 2015 was het overgangsjaar van uitleenposten naar De Bus, dus dat laten we buiten beschouwing", legt burgemeester Luc Vleugels (CD&V) uit. 

"De belangrijkste tendensen zijn af te lezen uit de uitleencijfers. Elke 'transactie' wordt hierin geteld, dus de cijfers geven een beeld van hoe vaak men gebruik maakt van de diensten van de bib. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat het Heistse bibgebruik in zijn geheel de voorbije jaren is toegenomen. Tussen 2014 en 2016 is er zelfs een stijging van twintig procent", klinkt het. 

"Er blijkt bovendien een interessante verschuiving van transacties vanuit de uitleenposten ten voordele van de hoofdbibliotheek. Veel meer leners blijken de weg naar de hoofdbib te hebben gevonden: zij die de mogelijkheden hebben om zich van de deelgemeenten naar het centrum te verplaatsen, doen dit nu ook voor hun bibbezoek. De mensen voor wie dat moeilijker ligt, maken gebruik van De Bus in hun deelgemeente."

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio