© Hollandse Hoogte / Luuk van der Lee

Gemeente wil geen branden meer door onkruidbestrijding met vlam

Een gemeentearbeider heeft onlangs nog brand veroorzaakt toen hij met een brander met open vlam onkruid aan het wegbranden was. Die methode blijkt, zeker bij heet weer als de laatste dagen, te gevaarlijk en daarom grijpt de gemeente nu in.

Bert Provoost

Het was een pijnlijk voorval, toen begin deze maand aan Ter Laken in deelgemeente Booischot brand ontstond in een garagebox die gevuld was met hooi en stro. “Door het verbod op pesticiden moeten we nieuwe methodes gebruiken om het onkruid te lijf te gaan. Manueel alle onkruid verwijderen is een onmogelijke opdracht op heel ons uitgestrekte grondgebied. Daarom gebruiken we andere middelen zoals de bestrijding met vlammen. Maar het mag niet meer gebeuren dat we door onkruid te bestrijden brand doen ontstaan. Zeker bij lang droog weer blijkt het risico te groot om de branders in te zetten in de buurt van bebouwing, zo hebben we vastgesteld”, aldus schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts (Open Vld).

Er wordt nu al gewerkt met stalen borstels die het onkruid wegvegen en we gebruiken ook een grote stoommachine, die een vergelijkbaar effect heeft. Maar die toestellen zijn erg groot om op smallere paden te gebruiken. “Daarom hebben we beslist om acht nieuwe toestellen aan te kopen waarbij de vlammen door een beschermende kap worden tegengehouden zodat er geen brandoverslag kan optreden. We hebben ook een toestel aangekocht dat werkt met warmtestraling, wat in grote lijnen werkt volgens het principe van een terrasverwarmer”, legt Feyaerts uit.

De nieuwe toestellen worden volgende week geleverd.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio