© Joren De Weerdt

Tieners slaan lammetjes uit kerststal dood met boekentas

Twee schaapjes uit de kerststal aan de kerk van Itegem (Heist-op-den-Berg) zijn dood teruggevonden. Een getuige zag hoe één van de schaapjes door twee scholieren werd afgetuigd met een boekentas. De daders gingen op de vlucht toen ze betrapt werden. Niemand begrijpt wat de daders heeft bezield.

Bert Provoost

De bal ging aan het rollen toen maandagochtend iemand de jonge gasten aan de kerststal opmerkte. “Om 7u ’s morgens zag ik twee jonge kerels aan de kerststal. Ze leken maar dertien of veertien jaar oud. Ik kon mijn ogen niet geloven, want ze waren met hun boekentas op het hoofd van de schaapjes aan het slaan. Ik ben dan teruggedraaid met mijn brommer om ze tegen te houden. Toen ze dat zagen, sprongen ze op hun fiets en vluchtten ze weg”, vertelt getuige Ivo Goormans (52).

De man probeerde nog om de twee achterna te rijden, maar hij werd opgehouden door de wegenwerken rond de kerk. “Toen ik daarna weer naar het schaapje dat er het ergst aan toe was ging kijken, is het op mijn schoot gestorven. Er was niets meer aan te doen”, vertelt de man aangeslagen.

Jos Van den Broeck, die de kerststal elk jaar opbouwt, kan het niet begrijpen. "Ik snap niet wie er plezier in kan scheppen om die beestjes op zo’n agressieve wijze lastig te vallen. Dat is ziek. Half vorige week hebben we ook al een schaapje dood teruggevonden. Ik dacht toen dat het gewoon iets gekregen had en we hebben het gewoon vervangen door een nieuw. Maar nu we dit gezien hebben, denken we daar natuurlijk anders over.”

De politie kwam maandag ter plaatse, maar wie er achter de feiten zit, is onduidelijk. Wellicht komen er vandaag al nieuwe schaapjes in de kerststal. Er wordt bekeken hoe er een oogje in het zeil gehouden kan worden met camera's of bewaking.

Aangeboden door onze partners

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Jobs in de regio