Eén centimeter groot beeldje valt op tijdens expositie

Print

Hoe je het ook bekijkt, het werk blijft minuscuul klein. Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg / Berlaar - Het minuscule protestpopje van de Berlaarse jonge kunstenares Els Dillen (23) gaat momenteel over de tongen in het Heistse CC Zwaneberg. Ze won de wedstrijd niet, maar zowat alle bezoekers die de expo Klein Sculptuur bezoeken, praten ook over haar werk. Als ze het gezien hebben tenminste.

In de Exporuimte van CC Zwaneberg zijn momenteel de werken te zien van de wedstrijd Klein Sculptuur. Dat zijn beeldjes die maximum vijftig centimeter groot zijn. De inzending van Els Dillen meet amper tien op vier millimeter. “Ik heb gewoon een klein voorgemaakt maquettemannetje genomen en heb die een pamflet laten vasthouden, gemaakt van een luciferstokje. Mens los alles op, staat er. Het is een aanklacht tegen alles dat misgaat in de wereld en dat is wel wat tegenwoordig. Waarom het zo klein is? Ik wil een klein protest laten zien. Iemand roept, maar wordt eigenlijk niet gezien. Mensen moeten het mannetje gaan zoeken, ze moeten bukken of hun bril op het puntje van hun neus zetten. Hoe kleiner het beeldje is, hoe groter het effect."

Toen ze voor de tentoonstelling het beeldje liet zien aan de Heistse cultuurfunctionaris Mieke van der Heijden, ging het al meteen mis. “De lucifer kwam los. Niet erg, ik heb het gewoon weer gelijmd. Het gaat eigenlijk altijd stuk. Ik heb ook zo’n mannetje gemaakt voor mijn juryvoorstelling op mijn opleiding aan Sint-Lucas. Net voor ik het moest presenteren, had de poetsvrouw het weggeveegd van de grond. Ze had het niet gezien. Niet erg, want dat is eigenlijk het effect dat ik wil. Als er iemand op trapt, is dat prima voor mij. Het is een beetje een spel. Mensen die mijn mannetjes kennen, gaan er naar op zoek in een tentoonstelling.”

In CC Zwaneberg staat het werkje op de vensterbank van de exporuimte. De kans dat iemand er op trapt, is dus eerder klein.

Lees meer in de zaterdagkrant

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio