© JDW

Berlaarse haalt inspiratie voor modelabel bij tienjarige met beperking

De Berlaarse Cathy Moelans (45) is gestart met haar eigen modelabel Friends of Rosa. Haar doelgroep bestaat uit kinderen of jongvolwassenen met een beperking. De tienjarige Rosa was haar inspiratiebron.

Bert Provoost

Het was de tienjarige Rosa die haar op weg zette richting kleren en accessoires voor kinderen met een beperking. “Rosa is ook een Berlaarse en ze heeft een hersenverlamming na zuurstoftekort bij de geboorte. Door de hersenschade kan ze niet zitten, stappen en praten en wordt haar leven beheerst door epilepsie. Ze moet haar eten gemixt eten aangevuld met sondevoeding. Zoals alle kinderen wil ze er ook graag mooi en kleurrijk uitzien. Er bestaat wel aangepaste kledij, maar die ziet er altijd zo triestig uit qua kleur en model.”

In samenspraak met Rosa's ouders opntwierp ze een collectie. "Zo heb ik grote slabbetjes ontworpen, rolstoelcapes, sondehoesjes, zeversjaaltjes, enzovoort. Ik maak ook grote slaapzakken tot wel twee meter of meer voor kinderen die zoiets nodig hebben omdat ze anders de lakens lostrekken of met hun handen in de pamper gaan”, overloopt Cathy enkele items.

Caroline en Bart, de ouders van Rosa, zijn alleszins blij met het initiatief. “Rosa heeft heel wat aangepaste hulpmiddelen nodig in haar dagelijks leven. Ze zit in een rolstoel, gebruikt pampers, draagt een sonde, en gebruikt rijglaarsjes, een handspalk, bril, corset, enzovoort. Het zijn allemaal van die hulpmiddelen die heel erg nodig, maar helaas niet altijd even makkelijk zijn. Ze zorgen ervoor dat gewone kledij niet altijd past of dat je er zo hard aan moet trekken en wringen om ze aan te krijgen, dat ze wel heel snel stuk gaan. Leuke, aangepaste kleren en accessoires zijn dus echt wel heel handig. Ik hoop dat Cathy nog veel kinderen blij kan maken met jaar coole spulletjes”, klinkt het.

www.friendsofrosa.be

Lees meer in de zaterdagkrant



Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio