Fietsatelier geeft fietsen én werknemers nieuwe kans

Print

Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg - Bij het Fietsatelier van de Kringwinkel Zuiderkempen van Heist-op-den-Berg hebben ze de 10.000ste fiets gerepareerd. Afgedankte tweewielers krijgen zo een tweede leven. Al geldt dat eigenlijk ook een beetje voor de fietsenherstellers zelf, die in het Fietsatelier niet zelden hun leven weer op de sporen krijgen.

Het Fietsatelier werd in 2004 in samenwerking met het OCMW van Heist-op-den-Berg opgestart. “Mensen met een leefloon worden geactiveerd via werk en opleiding. De deelnemers krijgen een opleiding op de werkvloer tot fietshersteller door een ervaren instructeur. Nadien kunnen ze zelstandig aan de slag om rijklare fietsen te maken. Ze worden naargelang hun leeftijd voor een periode tot maximum twee jaar aangesteld en krijgen terwijl een volwaardig basisinkomen. Er werken tot acht mensen gelijktijdig”, legt Jan Cools van Kringwinkel Zuiderkempen uit. 

De fietsen die ze onder handen nemen, zijn afgedankte exemplaren. “We redden ze van de schroothoop. Voor de mensen die hier werken is het herstellen ook een middel om een goede werkattitude aan te leren. Veel ex-werknemers hebben nu een goede job”, zegt werkbegeleider Jan Vanderwegen. 

De 10.000ste fiets werd vrijdagavond verloot onder de klanten. Mensen met afgedankte fietsen kunnen die nog altijd binnenbrengen bij de Kringwinkel Zuiderkempen. Gemiddeld zijn de onderdelen van tien fietsen voldoende om er drie goeie van te maken. Het duurt één tot twee dagen om zo’n fiets rijklaar te maken. De verkoopprijs bedraagt tussen de 65 euro voor een studentenfiets, tot 120 euro voor een meer kwalitatief model of 180 euro voor de betere koersfiets.

Lees meer in de zaterdagkrant

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio