Vzw Nijlen voor Hodora blikt terug na 25 jaar hulp in Roemenië

De Nijlense delegatie in Hodora. Foto: RR

Vzw Nijlen voor Hodora blikt terug na 25 jaar hulp in Roemenië

Print
Nijlen - Al een kwarteeuw zorgt de vzw Nijlen voor Hodora er voor dat het leven in het kleine Roemeense adoptiedorp erop vooruitgaat. Nog altijd worden er nieuwe initiatieven genomen, want nog altijd is er veel werk te verrichten.

De geschiedenis van de band van Nijlen met Hodora, een dorp aan de grens met Hongarije met zo’n 1400 inwoners, gaat eigenlijk al iets langer dan 25 jaar terug. Op 5 juni 1989 adopteerde de gemeente Nijlen het dorp officieel. Twee jaar later werd het comité Nijlen voor Hodora opgericht, een comité dat later een officiële vzw zou worden. In de zomer van 1991 bracht de Nijlense delegatie voor de eerste keer een bezoek, gewapend met drie bestelwagens met 2500 kilogram hulpgoederen. “Het ging om voedselpakketten, kledingpakketten en schoolgerief voor alle kinderen”, vertelt voorzitster van de vzw Lieve Verelst.

Sindsdien zijn er jaarlijks één of meer vrachtwagens of bestelwagens met huisraad, voeding of kleding naar ginder gereden. Het wellicht grootste project werd in 1999 opgestart. “Toen zijn ze begonnen met de bouw van een school, die de School van de Vriendschap werd genoemd. We hebben toen voor zo’n 75.000 euro materiaal geschonken, waarvan een aanzienlijk deel door de Nijlense scholen is opgehaald via sponsoracties. De mannen uit het dorp hebben die school zelf gebouwd, al moest dat met primitieve middelen gebeuren. Ze moesten mortel maken in een groot bad, waarin ze met schoppen en hun voeten cement, zand en water moesten mengen.”

Lees meer in de vrijdagkrant

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio