Twee protestacties aan inkom van raadzaal

Print
Heist-op-den-Berg - Het gebeurt af en toe dat er actie gevoerd wordt door burgers, verenigingen of politieke partijen voor aanvang van de gemeenteraad om een probleem onder de aandacht te brengen. Maar deze keer waren er zelfs twee acties tegelijk.

De partij Groen, die geen zetel in de gemeenteraad heeft, deelde flyers uit om te protesteren tegen de verkoop van een deel van het nutsbedrijf Eandis aan een Chinees staatsbedrijf. State Grid Europe zou de plaats van Electrabel innemen als één van de aandeelhouders. “Het lijkt ons niet raadzaam dat we een Chinees bedrijf mee laten beslissen hoeveel wij voor onze stroom moeten betalen”, was de kritiek van Groen.

De Heistse gemeenteraad lag er niet zo van wakker en gaf de vertegenwoordiger in de Algemene Vergadering de opdracht om de transactie goed te keuren. Alle gemeenten die aandeelhouder van Eandis zijn, moeten hun goedkeuring geven.

Tegelijk waren de bewoners van de Rashoevewijk present met spandoeken. Meer Water = Verzuipen, klonk het duidelijk. Hoewel er op de gemeenteraad niet gesproken werd over de plannen van de huisvestingsmaatschappij om in de wijk een project van 56 woningen te realiseren, kwamen een tiental bewoners hun ongenoegen nogmaals uiten. “We vinden het belangrijk om onze stem te laten horen”, zegt Dany Herdewijn.

“De Heistse Huisvestingsmaatschappij wil hier bijbouwen, maar nu lopen onze tuinen al onder water bij de minste regen. Als er nog 56 huizen bijkomen, wordt het probleem nog veel groter. Er mag niet gebouwd worden in dit overstromingsgebied.”

Op de plaats waar de 56 woningen worden gebouwd, komen ook grachten en waterbuffering. Drievierde van het terrein zou gevrijwaard blijven als overstromingsgebied, zodat er volgens de huisvestingsmaatschappij net meer water kan worden gecapteerd. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio