”Struiken zijn kapot en onkruid staat meter hoog”

Print

Foto: Joren De Weerdt

Nijlen - De partij Open Vld is niet te spreken over de staat van het Beekpark. De beplanting is er volgens raadslid René Van Goubergen heel slecht aan toe. Hij spreekt van een totale verloedering.

“Recent werd heel veel belastinggeld in de aanleg van het Beekpark gestopt”, zegt Van Goubergen. Wij zijn nog steeds niet overtuigd dat Nijlen die dure zogenaamde extra groene long nodig heeft, want onze landelijke gemeente had toch ook al onder andere de Tibourschrans, de Kesselse heide en Kruiskensberg. Het ergste is dat het Beekpark er nu zo verwaarloosd en dus erg slordig bijligt. Eigenlijk verdient die plek het woord park niet meer.”

“In het park tiert het onkruid welig en worden de planten overwoekerd door de stengels die soms tot een meter hoog zijn. Op gezette tijden wordt wel het gazon gemaaid maar daar blijft het bij. Nu komt er nog bij dat het grootste gedeelte van de aangeplante heesters en struiken kapot zijn gegaan gaan.”

“De oorzaak van die massale plantensterfte moet niet bij weersomstandigheden gezocht worden maar bij een foute behandeling van de bodem. In het voorjaar legde de gemeentedienst enkele vrachtwagens zwarte materie, iets wat op compost moest lijken, tussen de planten. De mannen legden er een laag tussen van wel 20 centimeter dik. Compost is goed voor de planten, dat zeg ik als compostmeester al vijftien jaar. Maar een veel te dikke laag doet de nog jonge wortels van de heesters verbranden en dat zien we nu in het park”, klinkt het. 

Schepen van Openbaar Groen Paul Laurijssen (CD&V) zegt dat de plantensterfte volgens hem niet rechtstreeks het gevolg was van de compost. “Ook waar de compost niet gebruikt is, zijn er veel planten afgestorven. Het natte weer heeft veel planten kapotgemaakt. Al zijn we wel van plan om in de toekomst eerder boomschors als bodembedekker te gebruiken dan compost. Die resultaten waren veel beter.”

Dat het vele onkruid ook niet verwijderd is, heeft volgens de schepen ook een duidelijke oorzaak. “Het warme weer was ideaal voor onkruid. Daarom waren we in heel de gemeente deze zomer onderbemand. In augustus hebben we de voorkeur gegeven aan de schoolomgevingen. De komende dagen zal de focus verlegd worden naar onder andere het Beekpark. In het najaar zullen dan de dode planten vervangen worden. Het park zal binnenkort dus weer heel anders ogen.”

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio