Mechelen hoopt snel lokaal agenten te kunnen rekruteren

Foto: RR

Mechelen hoopt snel lokaal agenten te kunnen rekruteren

Print
Mechelen - In Mechelen wordt positief gereageerd op de intentie van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). Die wil aan meer lokale politiezones de toelating geven om zelf agenten te rekruteren.

In de politiezone Antwerpen loopt al sinds het najaar van 2015 een proefproject waarbij de zone zélf nieuwe agenten mag rekruteren. Het doel is om de diversiteit in het korps te verhogen. Het proefproject lijkt uit te draaien op een succes. “Als je korter bij de bevolking zit, kan je meer allochtone kandidaten bereiken. Met een laagdrempelige aanpak slaag je daarin het beste. We hadden eerst gezegd dat we het project twee jaar wilden laten lopen vooraleer we het zouden evalueren. Maar de resultaten zijn zo bemoedigend dat we nu willen kijken of het kunnen uitbreiden naar andere grotere zones zoals bijvoorbeeld Gent of andere steden”, klinkt het op het kabinet. 

De minister zoekt nu nog naar een gestroomlijnde aanpak. “Lokaal rekruteren is niet zo evident. We zullen de tussentijdse evaluatie gebruiken om het goed uit te werken. We geloven dat we nog dit jaar het project zouden kunnen uitbreiden.”

Dat laatste is wellicht goed nieuws voor Mechelen, want daar dringen ze al lang aan op die toelating. “We zijn daar al twee of drie jaar vragende partij voor”, zegt burgemeester Bart Somers (Open Vld). “Daarom zijn we verheugd om deze intentie, want we wachten hier al lang op. We hopen nu dat we zo snel mogelijk kunnen starten.”

“In ons korps hebben we ook maar een diversiteitsgraad van drie à vier procent. Dat zouden we graag opkrikken om zo nog veel meer een spiegel van onze stedelijke samenleving te worden. Dit kan daartoe bijdragen”, klinkt het. 

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio