Bijzondere fototentoonstellig brengt ode aan Heistse trots

Print

Gert Put en Nick Vercammen van Heist Bruist hangen de historische beelden op hun plaats. Foto: Joren De Weerdt

Heist-op-den-Berg - Aan de voet van de Heistse berg zijn vanaf nu vijftig historische foto’s van de beroemde helling te vinden. Ze moeten deze zomer een ode brengen aan het beschermde dorpsgezicht.

Het initiatief gaat uit van de organisatoren van Heist Bruist. Gert Put, die in zijn vrije tijd al eens op de website van erfgoedbank Kempens Karakter naar oude foto’s zit te loeren, kwam om het idee. “Er zijn heel veel beelden van de bergomgeving terug te vinden. En het valt op hoeveel er in de loop van de jaren veranderd is. De wegen zijn verlegd, de gebouwen zijn veranderd, enzovoort. Het doet ook raar om het Vredesplein hier te zien zonder het torengebouw dat er nu op staat. Het is allemaal terug te vinden op die oude beelden.”

“Ik vond het wel leuk om Heist Bruist daar dit jaar extra mee aan te kleden. De geschiedenis van de berg hangt nu bij de berg. We hebben een houten constructie rond het centrale pleintje gemaakt om de foto’s op te hangen. De beelden zijn gedrukt op palettenhout via een nieuw procédé van onze drukker. We hebben er ook voor gezorgd dat de mensen op de terrassen nog steeds zicht hebben op de berg”, legt Put uit. 

Bij erfgoedcel Kempens Karakter waren ze blij dat een aantal van hun beelden op deze manier ontsloten worden en op de juiste plaats aan het publiek kunnen worden getoond. “De foto’s komen uit verschillende collecties. Ze zijn gecentraliseerd bij en worden bewaard en beheerd door het gemeentearchief van Heist-op-den-Berg. Ze zijn te bekijken via onze website. Van Heist-op-den-Berg staan er momenteel al 2500 foto’s online en er komen er nog altijd bij”, zegt medewerker Jan Matthé van Kempens Karakter. 

Heist Bruist zelf gaat zaterdag van start met optredens van A.R.M. en Stijn Meuris. Vanavond gaat de nieuwe zomerbar aan het torengebouw ook al voor de eerste keer open. Ze zal de rest van de zomervakantie elke vrijdag en zaterdag open zijn. 

Lees meer in de vrijdagkrant

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio