© Joren De Weerdt

© Joren De Weerdt

1 / 2

Doodziek op één dag voor pensioen

In de jaren tachtig was euthanasie nog niet zo bespreekbaar als vandaag. De schoonbroer van auteur Jef Hermans was in die periode zo’n levende dode, die wel wilde maar niet mocht sterven. Dertig jaar later raapt Jef al zijn moed eindelijk bij mekaar voor zijn moeilijkste boek ooit.

Bert Provoost

Het verhaal van De Levende Dode is waargebeurd. “Mijn schoonbroer Anton was een levenslustig man die de wereld rooskleurig zag. Na 45 jaar werken zonder één ziektedag wilde hij met pensioen gaan. Helaas sloeg het noodlot de dag voor zijn pensionering toe. In plaats van te kunnen genieten van zijn oude dag, moest hij geopereerd worden met zware gevolgen.”

Zijn leven speelde zich daarna af tussen vier muren. “Hij leed psychisch enorm. Zijn geest was nog zo helder als daarvoor, maar zijn lichaam kon niets meer. Hij wilde niet anders dan sterven, maar het was taboe om het over iets als euthanasie te hebben. Dat is ook de reden dat ik er dertig jaar lang niets over geschreven heb. De nabestaanden zouden dat nooit geaccepteerd hebben. Nu is de tijdsgeest veranderd en zijn de naaste familieleden allemaal overleden. Daarom hem ik mijn moed bij mekaar geraapt voor mijn moeilijkste boek uit. Ik probeer te beschrijven wat deze situatie met de familie heeft gedaan”, zegt Jef, die al drie eerdere romans schreef.

Het boek De Levende Dode is te koop aan 18 euro via Jef Hermans zelf. Meer info via 03-411.08.78.

Lees meer in de donderdagkrantMeer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio