Makers Viswijf bouwen eigen brouwerij in tuin

Print

Brouwers Hans Helsen, Jelle Jochems en Peter Verellen maken hun eerste brouwsel in de eigen brouwerij. Foto: Joren De Weerdt

Nijlen - Het Nijlense biertje Viswijf van brouwerij Vissenberg doet het prima. Er wordt nu al 16.000 liter per jaar van gebrouwen. Afgelopen week hebben ze hun eigen brouwerij in gebruik genomen.

Het biertje maakte furore toen het in 2013 tweede werd op de Brouwland Biercompetitie. Het bierexperimentje kreeg een vervolg en al snel besloten de makers om het bier te commercialiseren. “We hebben het voornamelijk gebrouwen in een brouwerij in Brakel. Nu hebben we geïnvesteerd in een eigen brouwinstallatie. Er staat nu een soort groot tuinhuis van acht op vijf meter in mijn tuin, dat volledig gevuld is met een kookketel, een maischketel, een warmwaterketel en vijf gistingstanks”, legt Peter Verellen uit. 

De eerste keer brouwen in eigen tuin is alvast geweldig meegevallen. “We hebben al vaak zelf gebrouwen op de installatie van iemand anders. Maar nu konden we eindelijk ons eigen gerief gebruiken. Het was heel leuk. We waren wel een beetje zenuwachtig, maar het is heel goed gelukt.” 

Het is een belangrijke stap voor brouwerij Vissenberg. Maar ondanks de investering zal er nog altijd externe hulp ingeschakeld moeten worden. “Eerst verkochten we aan vijf winkels uit de buurt, nu zijn dat tientallen drankenhandels en cafés over heel Vlaanderen. Als we alles zelf zouden brouwen, zouden we niets anders meer kunnen doen dan Viswijf maken. En we willen net ook experimenteren en nieuwe bieren ontwikkelen. Daarom blijven we ongeveer de helft van onze productie uitbesteden, anders wordt het wat teveel voor ons”, vertelt Verellen. 

Lees meer in de zaterdagkrant

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio