© Jan VAN DER PERRE

© Jan VAN DER PERRE

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

‘De kabouter uit Pulderbos’ is kleinste comedian van het land

Willem Wolput (22) maakt zaterdag zijn debuut als comedian op een kunstenfestival in Bevel (Nijlen). Hoewel de ‘kabouter uit Pulderbos’ de eerste is om met zijn kleine gestalte te lachen, klinkt tussen zijn moppen door ook een groter verhaal.

Bert Provoost

Willem is het ondertussen gewoon om met zijn 120 centimeter een bijzondere jongvolwassene te zijn. Maar in zijn jeugd heeft hij het er niet altijd makkelijk mee gehad. “Tien jaar geleden had ik veel problemen om mijn lengte te accepteren. Ik werd bijvoorbeeld gepest op school en dat trok ik me aan. Het is beginnen beteren toen ik merkte dat ik de rollen ook kon omdraaien. Als ze me wilden raken met een lelijke opmerking, reageerde ik met humor. Dat is het beste antwoord op pesterijen. Vanaf het moment dat ze zagen dat ik er mee om kon, was het probleem grotendeels opgelost. Ik ben er nu 22 en heb geleerd dat je maar beter kan lachen dan kan huilen om een beperking.”

Hij kwam met de in Antwerpen wonende Nederlander Jan Jaap van der Wal, die in ons land ook bekend is van zijn passages in het tv-programma Café Corsari, in contact en zo ging de bal aan het rollen voor een eerste optreden. “Ik had me geen betere mentor kunnen wensen. Jan Jaap is een meester in zelfspot. Hij heeft een hazenlip en lacht daar graag en vaak mee.”

Op het Kunstenfestival van de Emiliushoeve in de Herdersstraat in Bevel (Nijlen) treden in totaal meer dan honderd artiesten verspreid over drie podia op. Er komen elk jaar enkele duizenden mensen op af. Wie er niet bij zal zijn, is de 88-jarige Irène Vervliet. De enkele dagen geleden overleden Benidorm Bastard presenteerde al acht jaar lang op onnavolgbare wijze het festival. “De hele dag zal dus ook een soort eerbetoon worden aan haar”, geeft Saskia Benus van de Emiliushoeve nog mee.

www.kunstenfestival.be

Lees het hele verhaal in de vrijdagkrant

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners