Asbest jaar na brand nog niet opgeruimd

De toegang tot het terrein is nog steeds afgesloten met politielint. Een stuk verderop ligt de afgebrande loods en de afgedekte zone. Foto: Bert Provoost

Asbest jaar na brand nog niet opgeruimd

Print
Nijlen - Meer dan een jaar na de aangestoken brand in de Breugelhoevestraat in Nijlen is de asbestvervuiling rond het terrein nog steeds niet opgeruimd. De gemeente wil niet dat er nog langer getalmd wordt en vraagt de eigenaar om actie te ondernemen.

De brand op 10 april van vorig jaar vernielde het oude gebouw compleet. De vlammen zorgden er ook voor dat er asbest vrijkwam en dat die zich op het terrein verspreidde. “Ik heb toen meteen enkele maatregelen opgelegd om de veiligheid te garanderen”, zegt burgemeester Paul Verbeeck (CD&V). “Zo heeft een gespecialiseerde firma delen van het terrein afgedekt met plastic. Door het vuur was de asbest namelijk verpulverd en kon die zich makkelijk verspreiden over delen van het terrein."

"Dat afdekken was natuurlijk maar een tijdelijke, bewarende maatregel. Het was de bedoeling dat er snel een definitieve oplossing zou komen. Helaas is dat tot op vandaag nog altijd niet gebeurd”, aldus de burgemeester. 

Aan de oorzaak ligt een gerechtelijke procedure over de eigendomsstructuur. “Er loopt al jaren een dispuut over het gebouw onder erfgenamen. De zaak zit nu bij het Hof van Beroep in Antwerpen. Volgens wat we gehoord hebben, is er nu recent een uitspraak gedaan. We hebben daar informatie over opgevraagd en kunnen dan de uiteindelijke eigenaar opnieuw aanschrijven om hem op zijn plichten te wijzen. Door het afdekken is er geen acuut gevaar en hoeft niemand zich ongerust te maken, maar deze situatie moet zo snel mogelijk gedeblokkeerd worden”, zegt de burgemeester.

Lien Du Four van Groen kaartte het probleem deze week ook aan op de gemeenteraad. 

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio