Gemeente doet alle drempels verdwijnen in ‘zorgdorp’

Enkele senioren en de begeleiders uit het woonzorgcentrum gingen gisteren op uitstap. Voorlopig moeten ze nog enkele drempels overwinnen. Foto: Dirk Vertommen

Gemeente doet alle drempels verdwijnen in ‘zorgdorp’

Print
Heist-op-den-Berg - De Heistse gemeenteraad heeft dinsdagavond de plannen goedgekeurd voor de herinrichting van Wiekevorst-dorp. Binnen enkele jaren zal het hele centrum veranderd zijn in een ‘drempelloos’ dorp, waar borduren en andere niveauverschillen voltooid verleden tijd zullen zijn.

Burgemeester Luc Vleugels (CD&V) legt uit hoe het bestuur bij die zorgfilosofie voor Wiekevorst terecht is gekomen. “We proberen elk deeldorp een eigen karakter te geven. Met positieve maatregelen hopen we de centra nog meer levendig te maken en het eigen karakter in de verf te zetten. In Wiekevorst is het woonzorgcentrum alomtegenwoordig en zijn de inwoners er ook erg op gericht. Daarom lag het voor de hand om van Wiekevorst een zorgdorp te maken. Daarom gaan we Sint-Jozef door de nieuwe inrichting van het centrum nog veel meer vervlechten met het dorp. Het hele dorpscentrum moet zo toegankelijk worden dat het een verlengstuk wordt van het woonzorgcentrum”, aldus de burgemeester. 

Op technisch vlak wordt met een paar stelregels rekening gehouden. “Een belangrijke vernieuwing is dat de borduren die het voetpad van de rijweg scheiden gewoon zullen verdwijnen. In de plaats gaan we met verschillende materialen en kleuren werken. Het is dan nog duidelijk tot waar de rijweg loopt, maar er is geen hoogteverschil”, vertelt schepen van Openbare Werken Patrick Feyaerts (Open Vld). 

Volgens de ramingen zal de totale kostprijs zo’n 4,4 miljoen euro bedragen. De helft van dat bedrag is bestemd voor nieuwe rioleringen en wordt bekostigd door Aquafin en Pidpa. De heraanleg zal opgesplitst worden in drie fasen. De eerste aannemer begint in augustus 2016 aan de nutsleidingen. Eind 2018 of begin 2019 zal het ganse project klaar zijn.

Lees alles over de omvangrijke plannen in de woensdagkrant van Gazet van Antwerpen - editie Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio