Iceskaters uit vier landen tonen spectaculaire kunstjes

Print

Foto: André Verhoeven

Heist-op-den-Berg - Zaterdag is de ijsbaan van Heist-op-den-Berg omgetoverd tot een spectaculaire arena, waarin teams uit vier landen samenkwamen. Bij het Phoenix Event draaide het allemaal om freestyle iceskating, ofwel kunstjes doen op het ijs.

Het internationale schaatsevenement werd georganiseerd door de jongens en meisjes van Phoenix uit Heist-op-den-Berg. Al verschillende jaren doen ze daar namelijk ook aan freestyle iceskating. “Dat is kunstjes doen op het ijs. Het heeft niets met kunstschaatsen te maken, maar wel met snel voetenwerk, spectaculaire sprongen, leuke bewegingen, enzovoort. Het is niet echt sierlijk, maar eerder avontuurlijk”, leggen de leden van Phoenix uit. 

Bij hun Phoenix Event nodigden ze teams uit heel West-Europa uit om hun kunsten eens te tonen aan het Heistse publiek. “Uiteindelijk zijn er een twintigtal teams naar Heist afgezakt. Het ging om teams uit België, Nederland, Frankrijk en Duitsland. Sommigen zijn met het vliegtuig gekomen of hebben meer dan zeven uur in de auto gezeten om hier aanwezig te kunnen zijn. Dat vinden we wel fantastisch. Zelf gaan we ook vijf tot tien keer naar buitenlandse evenementen per jaar. Daarom vonden we dat we zelf ook iets op poten moesten zetten”, zegt mede-organisator Stijn Provoost van Phoenix. 

Maar de freestyle iceskaters konden zich dan ook helemaal uitleven tijdens de meeting. “’s Namiddags stond er een heel parcours op het ijs, met allerlei hindernissen, waarvan sommigen zelfs bewogen. ’s Avonds hebben alle teams dan een showtje gegeven. Daarna was er nog een springcompetitie, waarbij we keken wie het hoogste kon springen met en zonder schans. Daarna is er nog een feestje gebouwd.”

 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio