Eerste bouwaanvraag zonder papier is een feit

De eerste digitale bouwvergunning die afgeleverd werd, viel ongeveer samen met de opening van het nieuwe gemeentehuis. Foto: Foto Joren De Weerdt

Eerste bouwaanvraag zonder papier is een feit

Print
Nijlen - Het schepencollege van Nijlen heeft de eerste bouwvergunning goedgekeurd die volledig digitaal werd aangevraagd en afgehandeld.

Het is sinds 1 augustus 2015 mogelijk om een bouwaanvraag digitaal in te dienen bij het gemeentebestuur. Nijlen is bij de eerste vijf gemeenten uit de provincie Antwerpen waar dit mogelijk is. Ondertussen zijn al verschillende aanvragen digitaal ingediend “We leverden vorig jaar nog een 200 tal bouwvergunningen af. Maar een bouwaanvraag is niet altijd eenvoudig en brengt heel wat papierwerk met zich mee”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening Veerle Boeckxstaens (Nijlen & U).

“Bij een niet-digitale aanvraag moet de aanvrager namelijk minstens vijf exemplaren van zijn aanvraag indienen, sommige zelfs twaalf exemplaren. Sinds de Vlaamse regering het mogelijk maakte om de procedure digitaal te laten verlopen, heeft de gemeente niet getwijfeld om hierin mee te stappen. We krijgen hier ook een aanmoedigingspremie voor van de Vlaamse overheid”, klinkt het. 

“De administratieve vereenvoudiging levert voor de inwoners en voor de gemeente voordelen op. Van de aanvraag tot de eindbeslissing kan de aanvrager van thuis uit alles raadplegen. Het bespaart een pak kosten, reduceert de klassieke papierwinkel tot een absoluut minimum en geeft de aanvrager informatie over de stand van zaken. De gemeente gaat de architecten nog verder aanmoedigen om alles online in te dienen”, zegt de schepen. 

Om de inwoners de mogelijkheid te bieden meer zaken van thuis uit aan te vragen en te ontvangen, wordt er in 2016 trouwens gewerkt aan een upgrade van de website. 

MEEST RECENT

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio