© Patrick Hattori

Moslimschool: 'Wij willen geen dubieus geld als gift'

De Mechelaars die in hun stad een moslimschool willen oprichten reageren voor het eerst op de commotie over de financiering van hun project. Als er effectief drugsgeld tussenzit, moeten ze dat niet hebben, zo klinkt het.

BePr

De vertegenwoordigers van Islamitisch Onderwijs Mechelen (IOM), die in de Mechelse Caputsteenstraat een moslimschool willen oprichten, waren de voorbije dagen niet bereikbaar voor commentaar na het nieuws dat er een onderzoek loopt naar geldschieters van de school. Daar zou mogelijk drugsgeld tussen zitten. Tot ze zondagavond plots zelf met een persmededeling kwamen.

“We willen niet dat rond het schoolproject een negatieve sfeer wordt gecreëerd. Als we giften hebben ontvangen die afkomstig zouden zijn van illegale praktijken, dan vinden wij dat als moslims en burgers van dit land verderfelijk en onverzoenbaar met onze integriteit. Zulke giften willen wij niet. Wij zijn bereid om aan het onderzoek van het gerecht mee te werken en volledige transparantie te geven.”

Ook over het pedagogisch project willen de initiatiefnemers de puntjes op de ‘i’ zetten. “We beseffen dat ons plan door de maatschappij kan geïnterpreteerd worden als een vorm van segregatie, maar dat is juist wat we zeker niet willen. Werken aan een harmonieuze samenleving vanuit ieders eigenheid, dat is van bij het begin onze slogan geweest. Samen zijn we bereid om verder vorm te geven aan dit innovatief schoolproject waar elke Mechelaar, ongeacht zijn of haar identiteit, zich in kan herkennen.”

Burgemeester Bart Somers (Open Vld) is blij met de constructieve taal vanuit de moslimgemeenschap. “De toon is heel positief en wekt vertrouwen. Ze zetten zich duidelijk af tegen illegale financiering en scharen zich achter onze rechtsstaat. Ik zie openingen om dit plan van een moslimschool om te vormen tot een project waar heel Mechelen zich achter kan scharen”, reageert hij.

De Mechelse schepen van Onderwijs en Integratie Marc Hendrickx (N-VA) geeft dan weer aan dat er ook een overleg gepland is tussen de oprichters van de moslimschool en de toplui van de onderwijsnetten.

MEER OVER

Meer nieuws uit regio Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio