Joren De Weerdt

Joren De Weerdt

Joren De Weerdt

Joren De Weerdt

1/4

Geen mens remt voor fietsers in fietsstraat

De regels van de nieuwe fietsstraat op de Oude Liersebaan in Heist-op-den-Berg worden compleet genegeerd door de automobilisten. Die rijden te hard en steken nog bijna zonder uitzondering fietsers voorbij.

De basisregels van een fietsstraat zijn simpel: fietsers voorbijsteken is verboden en de maximumsnelheid is dertig kilometer per uur. Dat systeem werkt behoorlijk aan de scholen in de Biekorfstraat in Heist en aan de Dulft in Itegem. Maar op de Oude Liersebaan in tussen Itegem en Heist lappen bestuurders de regels aan hun laars.

Een uurtje rondkijken en twintig fietsers later is het helder: geen mens remt voor de fietsers in de fietsstraat. Iedereen steekt de tweewielers gewoon voorbij. Dat gebeurt dan nog tegen een snelheid die zelden of nooit gelijk of lager is dan de voorgeschreven dertig kilometer per uur.

“We hopen dat de gebruikers de regels gaan volgen en dus enige verantwoordelijkheidszin aan de dag leggen. We gaan nog sensibiliseringsacties doen om de mensen bewust te maken. Veel fietsers nemen deze baan en ze verdienen een extra bescherming”, zegt schepen van Mobiliteit David Geerts (sp.a). Op de gemeenteraad kreeg hij de wind van voren van raadslid Eddy Gorris (N-VA). “De fietsstraat is er volgens mij enkel gekomen om de foute inschatting van de geribbelde boord goed te maken. Maar de weg leent zich daar niet goed toe”, stelde hij.

De Heistse politiechef Luc Geens zegt dat er voorlopig nog geen controles gebeurd zijn op overtredingen, maar dat die na een 'wenperiode' aan de nieuwe regels wel kunnen gebeuren. Iemand voorbijsteken in een fietsstraat levert een boete van 55 euro op.

Lees het hele verhaal in de donderdagkrant.

.

Meer nieuws uit regio Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio